L’exposició “La Girona medieval. La clau del regne” al Museu d’Història de Girona s'acompanya de recreacions històriques

Es podrà visitar fins el 30 de març de 2014

Més de 700 anys separen la Girona romana (Parva Gerunda) de la ciutat del segle XVI. Entremig, subjecte i objecte de canvis i de continuïtats, Girona vivia uns segles que han configurat poderosament el seu aspecte i la seva imatge actuals. Ciutat de frontera cap al sud o cap al nord, enclavament de l’organització eclesiàstica, comtal i reial, centre econòmic i fogar de cultura i de cultures: és en molts aspectes que la Girona medieval ens mostra la seva identitat essencial, la de ser clau del regne.
L’espai de la ciutat medieval va ser compartit per dues comunitats diferents, la jueva i la cristiana. Les relacions entre elles varen ser estretes, en molts casos, productives i enriquidores i, en d’altres, complicades i difícils. La comunitat jueva va tenir un espai propi dins l’estructura urbana, el call, va enlluernar el món amb la seva cultura i, al final, va fondre’s en l’oblit, condemnada primer per la intolerància i més tard pel desconeixement. Però gràcies al seu llegat la Girona d’avui és mostra de la riquesa que proporciona la diversitat.
Cap a l’any 1015, mentre la ciutat creixia amb força i es dibuixava com un enclavament important, Ermessenda, comtessa de Girona, va fundar el monestir de Sant Daniel, a la vora del Galligants. Han passat mil anys i és l’únic monestir femení de Catalunya que ha romàs sempre en el seu lloc fundacional. La presència d’aquelles dones consagrades a Déu va marcar el desenvolupament del seu entorn immediat i va contribuir a forjar la ciutat esplèndida que fou la Girona medieval.
“La Girona medieval. La clau del regne” ha estat comissariada per Jordi Sagrera i Marc Sureda, amb l’assessorament de Pere Freixas i Josep Maria Nolla, entre d’altres. Sílvia Planas ha estat la curadora de l’exposició del Museu d’Història dels Jueus i Anna Gironella de la mostra del monestir de Sant Daniel.
Les peces que destaquen de l’exposició “La Girona medieval. La clau del regne” són la talla policromada de la imatge orant de Bernat de Raset, els bordons de la família del bisbe Pau, de la Catedral de Girona, l’escultura de la marededéu gòtica del segle XVI, dipòsit de la família Freixas, el retrat del rei Pere III, procedent del MNAC o els dibuixos de reconstrucció històrica de la ciutat, elaborats per Jordi Sagrera.
“La Girona jueva, ciutat mare d’Israel” ens parla del call, el barri de la Girona medieval, on hi visqueren famílies jueves de metges, poetes, filòsofs i astrònoms, i on es va produir una gran activitat intel·lectual , que va donar renom universal a la ciutat. Aquí destaquen la Carta Pobla de Palamós signada per Astruc Ravaia, jueu de Girona, en nom del rei, el 1279; així com una col·lecció interessant de peces de ceràmica i utillatge domèstic , cedides pel MAC- Girona, i els dibuixos de Jordi Sagrera que expliquen gràficament l’evolució del call al llarg dels segles medievals.
L’exposició “El monestir de Sant Daniel a l’època medieval” s’endinsa en la història del monestir i en el seu context arquitectònic i d’entorn social i humà; la mostra dóna a conèixer el paper de les monges i de les comtesses com a promotores culturals i artístiques i destaquen el document més antic, el de la fundació del monestir(1018), i algunes peces d’art romànic molt interessants.
L’exposició s’acompanya amb una variada programació d’activitats per a tots els públics, amb la visita comentada a les tres seus (2 de novembre de 2013, 25 de gener i 29 de març de 2014), l’itinerari El mercat a l’època medieval (1 de desembre de 2013 i 2 de febrer de 2014), el recurs educatiu La Girona medieval: ciutat de cultures (del 5 de novembre de 2013 al 28 de març de 2014) i 5 tallers per a la mainada (9 i 16 de novembre, 27 i 28 de desembre de 2013 i 2 i 4 de gener de 2014). Juntament amb un cicle de conferències (6, 13, 27 de novembre, 4 i 13 de desembre de 2013 i 13 i 27 de març de 2014), a banda, de l’edició de la Guia de lectura i una exposició de novel·les històriques ambientades a la Catalunya i a la Girona medievals. I per acabar, d’un concurs virtual de novel·la històrica i la presentació d’un llibre. Actes que tindran lloc al Museu d’Història de Girona, al Museu d’Història dels Jueus, al monestir de Sant Daniel, a l’Escola Municipal d’Humanitats i a les biblioteques municipals. Tot això queda recollit en un llibret.
Aquesta mostra ha estat organitzada per l’Ajuntament de Girona i produïda pel Museu d’Història de Girona, amb la col·laboració del Patronat Call de Girona i del Monestir de Sant Daniel de Girona i el Mil·lenari del Monestir de Sant Daniel Girona (1515-2015)