L’exposició “Toni Vidal retrata la cultura dels setanta” mostra alguns dels personatges claus del ‘miracle’ català dels anys setanta

L’exposició s’inaugurarà el divendres 8 de gener a dos quarts de vuit del vespre a la Sala d’exposicions de la Casa de Cultura de Girona

“Toni Vidal retrata la cultura dels setanta”, mostra el treball del fotògraf Toni Vidal (Menorca, 1934), una col·lecció d’un centenar de retrats que són el testimoni del ‘miracle’ català dels anys seixanta i setanta, la recuperació de la cultura catalana, fruit de la suma de molts esforços individuals que van generar tot un moviment social després de la desfeta de la Guerra Civil.

Vidal explora la personalitat dels seus retrats i mostra els espais on duen a terme la seva tasca. Entre les personalitats retratades hi ha artistes, escriptors i intel·lectuals com Manuel de Pedrolo, Salvador Espriu, Teresa Pàmies, Aurora Bertrana o Joan Miró. La mostra és comisariada pel crític literari i escriptor, Julià Guillamon, i produïda per la Fundació Palau. Centre d’art de Caldes d’Estrach.

Toni Vidal (Es Castell, Menorca, 1934) va arribar a Barcelona el 1968. Un dels seus projectes va ser fotografiar la gent de la cultura —gent honesta, desinteressada, que treballava per reconstruir el país—: escriptors i assagistes, artistes i arquitectes, músics i directors de teatre, editors, activistes i erudits. El resultat és una extraordinària col·lecció de fotografies en blanc i negre i en color que són el testimoni del miracle català dels anys seixanta, la recuperació de la cultura catalana, fruit de la suma de molts esforços individuals: els exiliats de París i Montpeller, els que havien tornat de Mèxic o de Xile, les noves generacions aparegudes sota el franquisme, els joves dels setanta. Toni Vidal explora la personalitat dels seus retratats i mostra els espais on duen a terme la seva tasca. L’exposició posa en relleu la profunditat del treball del fotògraf, la minuciositat, la capacitat de crear atmosferes introspectives i, al mateix temps, de mostrar el vigor i el sentit col·lectiu d’una cultura que reneix. De les contribucions d’aquesta “bona gent” —com anomenava Espriu els seus amics— és fill el nostre temps.

L’exposició s’inaugurarà el divendres 8 de gener a dos quarts de vuit del vespre, i es podrà visitar fins el 20 de febrer, de dimarts a dissabte de 13 a 21 h.

Paral·lelament a l’exposició s’ha programat un cicle de converses amb alguns dels protagonistes que a través de la càmera o el treball literari han contribuït a la difusió i a la cultura catalana.  El cicle el conduirà el mateix Julià Guillamon i s’obrirà amb una conversa amb Toni Vidal parlant dels seus retrats (14 de gener). Guillamon conversarà també amb Pilar Aymerich (21 de gener), que amb les seves fotografies va il·lustrar diversos articles periodístics des de “Serra d’Or, Destino, Triunfo”, i més tard “El País”, “Fotogramas” o “Cambio 16”. El seu fons es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Un tercera conversa amb l’escriptor Julià de Jòdar (28 de gener) versarà sobre la literatura, el teatre i la política als anys seixanta. Escriptor i polític que en els darrers temps ha estat un prototip de literat que ha lluitat per sortir de la llera de l’establiment cultural català i discórrer per altres camins més lligats a la política activa. El cicle el tancarà el poeta, pintor i traductor Narcís Comadira (Dijous 4 de febrer), que va conèixer de primera mà els anys setanta a Girona, on va néixer, i a Barcelona on es va instal·lar.

Totes les converses tindran lloc a l’Aula Magna de la Casa de Cultura a dos quarts de vuit del vespre. L’entrada és lliure.