AP Photo/Burhan Ozbilici

L'exposició World Press Photo 17 arriba a Barcelona a l'abril i converteix la ciutat en una de les primeres del món en mostrar les millors imatges del fotoperiodisme

Photographic Social Vision presenta el major certamen internacional de fotoperiodisme a Barcelona, ​​del dia 29 d'abril al 5 de juny de 2017, avançant les dates respecte a les edicions anteriors

 
 
La Fundació Photographic Social Vision presenta World Press Photo 17, l’exposició més important de l’àmbit del fotoperiodisme a nivell mundial i una de les que concentra més públic a la ciutat: l’any passat va arribar a la xifra de 56. 434 visitants en quatre setmanes. La mostra es podrà veure aquest any a partir del proper 29 d’abril al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), convertint així a la ciutat en una de les primeres del món a exhibir aquests continguts i en la primera d’Espanya al costat de Sevilla.
La crisi migratòria segueix estant present en aquesta edició de World Press Photo 17, així com els conflictes polítics, la mobilitat humana i la influència de la tecnologia en la connectivitat o tràfic d’informació, així com l’impacte de l’ésser humà en el medi ambient. Aquests són alguns dels temes que es poden veure, tal com destaca Silvia Omedes, directora de Photographic Social Vision: “la nostra missió com a Fundació és clara i queda reflectida en el lema” Veure per entendre “. A través de projectes com World Press Photo Barcelona, ​​la fotografia es converteix en eina de sensibilització social; per això fem especial èmfasi en ampliar l’exposició amb activitats paral·leles i realitzar visites guiades, per facilitar la comprensió de les imatges en tota la seva profunditat i les històries que hi ha darrere. D’aquesta manera, els visitants amplien, a través del fotoperiodisme, el seu coneixement i consciència del món i l’actualitat.
 
Tres fotògrafs espanyols guanyadors
Francis Pérez va guanyar el primer premi en la categoria “Natura” amb la fotografia “Caretta caretta atrapada” (Caretta Caretta Trapped) que mostra una tortuga marina a la costa de Tenerife enredada en una xarxa de pesca. Els aparells de pesca abandonats són responsables de moltes de les morts de tortugues marines. En la mateixa categoria “Natura”, el fotògraf Jaume Roig va aconseguir el tercer premi amb “Monarques a la neu” (Monarchs In The Snow), una imatge que ensenya desenes de papallones jaient sense vida a Michoacán, Mèxic, després de ser colpejades per una tempesta de neu: un fenomen meteorològic inusual que va causar estralls en les colònies hivernals de les monarca just quan es preparaven per migrar als Estats Units i Canadà. El canvi climàtic està augmentant el nombre dels successos meteorològics inesperats, que representen un dels majors reptes per a aquests insectes realment resistents durant el període d’hibernació.
Per la seva banda, Santi Palacios, va aconseguir el segon premi en la categoria “Temes d’actualitat” amb la fotografia “Abandonats” (Left alone), la imatge d’una nena nigeriana de 11 anys que plora al costat del seu germà de 10 anys la mort de la seva mare, a bord del bot de salvament d’una ONG, al juliol de 2016. Els nens havien navegat durant hores en un bot pneumàtic sobrecarregat amb altres refugiats i van ser rescatats a la Mediterrània, a uns 23 quilòmetres al nord de Sabratha , Líbia.
A més, en la categoria “Temes contemporanis” també destaca el tercer premi d’un fotògraf establert a Barcelona, ​​l’alemany Daniel Etter, amb la imatge “La trampa líbia per als migrants” (The Libyan Migrant Trap) en què dos refugiades nigerianes ploren i s’abracen en un centre de detenció per a refugiats a Surman, Líbia, l’agost de 2016. El centre de detenció acull a centenars de dones que fugen de condicions precàries; moltes denuncien cops i agressions sexuals recurrents i es queixen que el centre no els proporciona prou menjar i aigua.
 
Activitats paral·leles a l’exposició
Com en cada edició, la Fundació ampliarà l’exposició World Press Photo amb la difusió dels premis del Concurs Narratives Digitals (abans denominat Multimèdia), i activitats paral·leles per a tots els públics. A més, tallers i classes magistrals per a professionals, projeccions, visites guiades a escoles, col·lectius i empreses completen la programació de l’exposició per incidir en el reconeixement de les bones pràctiques documentals.
 
World Press Photo 17
En aquesta edició han participat a concurs 80.408 imatges realitzades per 5.034 fotògrafs de 125 països diferents. Al voltant de 222 fotògrafs espanyols s’han presentat en aquesta edició. Les fotografies seleccionades per a l’exposició són 143.
 
Fundació Photographic Social Vision
La Fundació Photographic Social Vision, que compleix 16 anys el proper mes de maig, és una entitat sense ànim de lucre compromesa amb divulgar i potenciar el valor social de la fotografia documental i el fotoperiodisme. Des dels seus inicis i a través de tres àrees d’actuació, Photographic Social Vision persegueix els objectius de sensibilitzar la societat sobre realitats poc conegudes i problemàtiques socials, de promoure la transformació i inclusió social dotant d’eines a grups i individus (tant públic general com col·lectius en risc), de donar suport al desenvolupament professional de fotògrafs documentalistes i d’assessorar a entitats vinculades al sector. Dins de l’àrea de Projectes, es coneix a la Fundació pels projectes de World Press Photo a Barcelona i DOCfield Festival de Fotografia Documental de Barcelona. En Educació, la feina d’aquests anys s’ha materialitzat sobretot en els tallers Punt de Vista, l’aposta de la Fundació per convertir la fotografia en una eina d’expressió i inclusió social que documenti realitats a través de la mirada de qui les viu. En la seva tercera àrea, Professional, Photographic Social Vision porta anys assessorant a fotògrafs i entitats vinculades al sector, i en 2016 va llançar la primera beca de suport al fotoperiodisme d’investigació al país, dotada amb 8.000 €, i el guanyador va ser el projecte Líbia , Europa o mort de Ricard García Vilanova i Karlos Zurutuza, que s’exposarà a l’octubre al Museu Marítim de Barcelona en el marc del 5è festival DOCfield Barcelona. La fundació és a més representant d’arxius fotogràfics històrics, com ara el de la família del fotògraf francès, Jacques Léonard, o el recentment descobert de Joana Biarnés, la primera dona fotoperiodista del país.