L’Himàlaia, el Tibet i Tintin es retroben a la nova exposició de l'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859, L'aventura d'aquell jove reporter belga al Tibet

L’exposició commemora el 65è aniversari de la conquesta de l’Annapurna i el 50è aniversari de la publicació en català de l’àlbum “Tintin al Tibet” i es podrà visitar del 3 de setembre del 2015 al 10 de gener del 2016L’exposició commemora el 65è aniversari de la conquesta de l’Annapurna i el 50è aniversari de la publicació en català de l’àlbum “Tintin al Tibet” i es podrà visitar del 3 de setembre del 2015 al 10 de gener del 2016

La mostra recorda, d’una banda, el cinquantenari de la conquesta del primer 8.000 (Annapurna) feta per muntanyencs catalans (Anglada i Pons), i, de l’altra, la històrica expedició francesa (encapçalada per Maurice Herzog) que, el 2 de juny de 1960, va assolir l’Annapurna.
Una proesa increïble, perquè en menys de tres mesos van descobrir una ruta d’aproximació, van reconèixer el terreny, van fer l’aclimatació i l’assalt al cim amb èxit.
Per això, aquesta és una expedició única, diferenciada i exemplar dins la història de l’alpinisme mundial. Les dramàtiques circumstàncies en què Maurice Herzog i Louis Lachenal van assolir el cim, i com van haver de fer el descens, juntament amb Lionel Terray i Gaston Rebuffat, fan d’aquesta expedició un exemple destacat de la solidaritat i la lleialtat humana.

L’àlbum Tintin al Tibet, mostra també aquesta mateixa solidaritat i lleialtat amb una altra justificació, però en el mateix escenari.

El fil conductor d’aquesta exposició rau precisament en mostrar les semblances entre ambdues aventures, i de quina manera una va influir en l’altra. Ambdues històries, una real i l’altra imaginada, són històries que també palesen l’amistat i la convicció en l’assoliment d’un somni i l’alternança entre l’esperança i la desesperació. Amistat, afany de superació, esforç, lleialtat, solidaritat… són valors que l’exposició posa en relleu.

Aquesta combinació de realitat i ficció permet conèixer l’Himàlaia, el Tibet i Hergé i la seva obra més coneguda, traduïda al català pel terrassenc Joaquim Ventalló.

Hi haurà conferències, tallers i visites complementàries a l’exposició.