
23 gen. 2015 L’homenatge a Ovidi Montllor de Toti Soler, Joan Massotkleiner i Gemma Humet inaugurarà el 20è Barnasants el dissabte
El recital dóna el tret de sortida a més d’un centenar de concerts que es distribueixen arreu dels Països Catalans fins al 14 d’abril
Aquest dissabte tindrà lloc a l’Auditori Municipal de Terrassa la inauguració del 20è BarnaSants, Festival de Cançó d’autor. Els 20 anys de festival coincideixen amb els 20 anys de la mort del cantautor Ovidi Montllor, al qual es dedica aquesta edició tan especial, començant pel cartell, que mostra el lema Volem el pa sencer!, extret d’una de les seves cançons més populars. Aquest homenatge i reivindicació de la seva figura començarà aquest dissabte, en la inauguració del festival, i seguirà amb quatre muntatges més i una obra de teatre, que tindrà lloc el proper 10 de març a la sala del Mercat de les Flors que porta el seu nom.
Com no podria ser d’altra manera, l’encarregat del concert serà Toti Soler, guitarrista inseparable del d’Alcoi. El recital Ovidi, poema sense acabar és una al·lusió a un poema de Joan Salvat-Papasseit, a qui Ovidi Montllor i Toti Soler van posar música junts i per separat. Fa referència a una vida i una obra inacabades, un artista que ens va deixar massa aviat. Una vegada més, el guitarrista maresmenc és l’eco transparent i imprescindible del cantautor. L’amic poeta, actor i cantant d’Alcoi reviu a través de les paraules de l’actor Joan Massotkleiner i de la veu de la cantant Gemma Humet, embolcallats per la sensibilitat apresa i compresa damunt versos de poetes transformats en cançons perennes de mot punyent.
El festival seguirà recordant la figura del poeta i actor el 12 de febrer a l’Auditori Barradas, en què Arturo Gaya (cantant de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries) proposa conjuntament amb Quique Pellicer i Paco Prieto l’espectacle Gràcies, Ovidi, que vol donar a conèixer el repertori d’Ovidi Montllor a les noves generacions i a la vegada recordar-lo sense nostàlgia. El 20 de febrer, en un concert en col·laboració amb el Centre Artesà Tradicionàrius, tindrà lloc l’espectacle Ovidi popular, en què algunes de les veus més emblemàtiques del folk dels Països Catalans interpretaran el repertori connectat amb a tradició del músic d’Alcoi sota la direcció de Pau Figueres i Tóbal Rentero. I és que Montllor coneixia i aplicava a la perfecció els mecanismes creatius de la cultura popular.
El 10 de març, el dia que farà just 20 anys que l’Ovidi va marxar “de vacances” –com ell deia a la cançó-, es podrà veure l’obra de teatre Homenatge a T, de la companyia La Dependent, espectacle que es basa en el personatge de la cançó Homenatge a Teresa. La proposta es representarà en un lloc idoni: la sala Ovidi Montllor del Mercat de les Flors. També ha volgut sumar-se a aquest homenatge el grup VerdCel, que el 28 de març presentarà a Altafulla el seu espectacle VerdCel Ovidi, i és que el grup ha revisitat el cantautor en nombroses ocasions al llarg de tota la seva trajectòria.
Pel que fa la cloenda, tindrà lloc a Alcoi, en un doblet que se celebrarà al Teatre Calderón. Per un costat, la Banda Municipal d’Alcoi –com no podria ser d’altra manera a la seva terra– versionarà algunes de les cançons d’aquest trobador, el dia 12 d’abril. Dos dies més tard, 14 d’abril, per tancar el festival tindrà lloc el recital El(s) poeta de l’Ovidi, espectacle ideat per la seva filla Jana Montllor que comptarà amb la participació de Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives. Un espectacle centrat en l’estreta relació entre l’Ovidi i la poesia, ja que el d’Alcoi va dir i musicar (juntament amb Toti Soler) poetes com Vicent Andrés Estellés, Salvador Espriu, Blai Bonet, Miquel Martí i Pol, Pere Quart, Joan Maria de Sagarra, Joan Salvat-Papasseit o Joan Fuster. La proposta de l’Any Ovidi a Alcoi vol acostar al públic la seva relació amb els poetes, amb un recorregut que va de la creació a la interpretació i a la posada en escena.