L’Humus Mediterrani, l’off de Fira Mediterrània, mostrarà de nou el pols creatiu del folk català

La tercera edició de l’Humus programarà 10 concerts a l’espai de música i cultura D’ARREL, situat al restaurant VEIGÉ Coolinari, al carrer Sobrerroca de Manresa

L’Humus Mediterrani és la secció off de la Fira Mediterrània de Manresa que acull les propostes més properes a l’arrel tradicional. És iniciativa de l’espai de música i cultura D’Arrel, i programa 10 concerts entre dijous 15 d’octubre, i diumenge 18. Es tracta d’una iniciativa que complementa l’oferta oficial de la Fira, amb una selecció de grups emergents de l’escena folk catalana.

La programació de l’Humus Mediterrani vol donar a conèixer les persones o grups que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs que la practiquen arreu del país i els alumnes de les escoles de música d’arrel tradicional dels Països Catalans, en el marc ideal que suposa la Fira Mediterrània.

Les novetats
Com a una de les novetats principals d’enguany, el concert que donarà el tret de sortida a la programació de l’Humus serà el guanyador del nou premi a la votació popular del Concurs Sons de la Mediterrània, l’altre secció off de Fira Mediterrània. El Concurs Sons ha incorporat a les seves bases un nou premi segons el qual, entre els dies 1 i 18 de setembre tothom que vulgui podrà votar al seu grup preferit d’entre tots els participants en aquesta edició del certamen, llevat dels finalistes. Les votacions es podran fer a través del web Sons de la Mediterrània. El grup més votat tindrà com a premi l’actuació dijous 15 d’octubre, a les 20.30 h, en el marc de l’Humus Mediterrani.

Una altra novetat és la participació per primera vegada a l’Humus d’un grup illenc: Ballugall, que vindrà des de Pollença per oferir peces ballables del seu repertori. Amb aquesta participació, l’Humus fa efectiva l’aposta d’oferir música folk del Països Catalans. En aquesta línia, fa dos anys va participar-hi el grup valencià Folkifesta.

Presència del Bages
Cal remarcar la diversitat dels concerts programats i la qualitat dels grups, que s’han escollit d’entre més de 30 propostes rebudes. L’Humus procura també incorporar grups de Manresa o del Bages a la seva programació, i en aquest sentit, enguany hi haurà 2 grups amb participació bagenca: el Trio Torreta i l’escola de Grallers dels Geganters de Manresa.

El planter de la música d’arrel
Precisament, aquests petits grallers participaran en un dels dos concerts inclosos dins de l’apartat dels grups d’infants i joves que aprenen i toquen música d’arrel, ja sigui formant part d’una escola de música popular i tradicional, o perquè s’hi han format i ara ja presenten un projecte propi. Són el planter de la música d’arrel:

Concretament, els infants de l’escola de Grallers dels Geganters de Manresa, on gràcies a les noves gralletes mans petites els nens i les nenes en poden formar part des dels 6 anys, participaran al concert de la Canya Borda de dissabte al vespre.

Per altra banda, l’AulaTradi, l’Aula de Música Tradicional i Popular a les comarques de Girona oferirà el concert d’un grup d’alumnes, diumenge al migdia.

El grup organitzador de l’HUMUS aprofita aquesta participació a la Fira Mediterrània de Manresa per oferir una activitat cultural que reforci l’atractivitat del centre històric de la ciutat.

Tots els concerts tindran entrada gratuïta