L’Humus Mediterrani mostra la riquesa del folk català més proper

En la seva quarta edició el cicle continua nodrint l’activitat de la Fira Mediterrània amb set concerts a l’Espai Òmnium de Manresa

Redacció.- L’Humus Mediterrani és la secció off de la Fira Mediterrània de Manresa que acull les propostes més properes a l’arrel tradicional. Iniciativa de D’Arrel, programarà 7 concerts entre divendres 7 i dissabte 8 d’octubre. Es tracta d’una iniciativa que complementa l’oferta oficial de la Fira amb una selecció de grups emergents de l’escena folk catalana. Els concerts del l’Humus es faran a l’Espai Òmnium (al carrer Sobrerroca 38 de Manresa), futur local d’Òmnium Cultural a Manresa.

La programació de l’Humus Mediterrani vol donar a conèixer les persones o grups que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs que la practiquen arreu del país i els alumnes de les escoles de música d’arrel tradicional dels Països Catalans, en el marc ideal que suposa la Fira Mediterrània.

Una de les novetats d’aquesta edició és el concert que oferirà el grup guanyador del premi Robert Pellicer de grups emergents de ball folk. Es tracta de la Cobla La Mitja Lluna. Robert Pellicer va ser un mestre i músic empordanès que va treballar la música tradicional, i el premi l’atorga l’associació QRambla de Girona.

L’equip que organitza l’Humus aprofita aquesta participació a la Fira Mediterrània de Manresa per oferir activitat cultural que reforci l’atractivitat del centre històric de la ciutat. D’Arrel ofereix des del 2012 una programació estable de música d’arrel i folk a la capital del Bages.

Del programa d’enguany destaquen la diversitat dels concerts i la qualitat dels grups escollits. Tots els concerts tindran entrada gratuïta.

 

Divendres dia 7 al vespre i nit estaran sobretot dedicats a la música de ball folk, i serà l’hora dels grups:

ELS AMANTS DE LULÚ

Amants de Lulú ha fet una recerca musical aconseguint una sorprenent sonoritat a mig camí entre la música clàssica i el folk de la vella Europa, i que ells mateixos han batejat amb el nom d’“Eurofolk”. Han actuat pel territori català, espanyol, francès i alemany, on han rebut una gran acollida per part del públic, que agraeix els seus directes participatius i enèrgics. Actuaran a les 20h.

MEANDRE

Meandre és un projecte musical integrat per dos músics garrotxins amb molta experiència en la música d’arrel tradicional. Ens conviden a fer un viatge musical a través de les danses d’Irlanda, Escòcia, Bretanya, Occitània, Itàlia, Galícia, Catalunya… amb el so del violí i la guitarra. Amb un directe que combina la delicadesa i l’intimisme amb la contundència i el virtuosisme. Actuaran a les 22h.

COBLA LA MITJA LLUNA

Creada a Tarragona fa dos anys, la Cobla La Mitja Lluna ha guanyat el premi Robert Pellicer de grups emergents de ball folk. El seu repertori inclou peces tradicionals i música antiga, per a balls folk, cercaviles o concerts. Integrada per músics molt joves, alguns els han definit com a ministrers de nova generació. Actuaran a les 23:30h.

Dissabte 8 d’octubre, l’Humus acollirà 4 concerts amb propostes ben diverses:

UNA

UNA neix de la força, la delicadesa i la complicitat de cinc dones. És una formació insòlita: un quartet de corda amb dues violes i una veu que explica històries. Els directes sorprenen pels seus contrastos i captiven per la intensitat i emotivitat. Desprenen alegria i tendresa. La seva música és fruit de les experiències viscudes allà on venen: Catalunya, Argentina i França. Actuaran a les 18h.

DRIANA

Driana és un grup vocal de cant polifònic que ha escollit cançons de l’Empordà del Cançoner Popular de Catalunya. El resultat mostra les noves possibilitats expressives que ofereix el cançoner tradicional. A l’hora del concert, el grup transmet amb autenticitat i calidesa els continguts i els sentiments que cada cançó transporta, fent passar al públic una molt bona estona. Actuaran a les 20h.

MARC DEL PINO TRIO

La composició pròpia, la música tradicional catalana i les influències del jazz i del flamenc es troben en l’expressió de l’acordió de Marc del Pino, que es fusiona amb les sonoritats de la guitarra flamenca i del ventall de sons de la percussió. Tot plegat amanit amb sorpreses que endinsen el públic en un món de sonoritats diverses per compartir una bona estona de música en directe. Actuarà a les 22h.

TRESCANT

Trescant vol difondre el tresor de les cançons del repertori tradicional, que amb el temps han anat quedant oblidades. Són cançons properes a nosaltres i que formen part de la nostra manera de veure i viure el món. Trescant ha triat cançons de l’àmbit dels Països Catalans i també occitanes. N’hi ha de picants, n’hi ha de tendres… Un repertori divers i ben interpretat. Actuaran a les 23:30h.