L'Humus Mediterrani surt al carrer portant les propostes de ball a la plaça Europa

En la seva cinquena edició, el cicle continua enriquint l’activitat de la Fira Mediterrània amb set concerts molt propers a l’arrel tradicional

Redacció.- L’Humus Mediterrani és la secció off de la Fira Mediterrània de Manresa que acull les propostes més properes a l’arrel tradicional. Iniciativa de D’Arrel, programarà set concerts entre divendres 6 i dissabte 7 d’octubre. Com a principal novetat de l’edició d’enguany, l’Humus portarà la seva programació de concert-ball de divendres a la plaça Europa, obrint per primera vegada la programació a l’espai públic i guanyant en espai físic per als balladors que hi assisteixin. La resta de concerts, les quatre propostes de dissabte, es continuaran fent com l’any passat a l’Espai Òmnium (al carrer Sobrerroca 38 de Manresa), local d’Òmnium Cultural a Manresa.
Pel que fa a la resta de la programació, també cal destacar la presència per primera vegada dins la programació de l’Humus, d’un grup occità, Cocahna, integrat per tres noies que ofereixen un repertori de cant polifònic, i que forma part del Focus Occitània, el paquet d’activitats que Fira Mediterrània dedica a aquesta regió tan propera culturalment a Catalunya. El trio Cocanha també actuarà en el marc de la programació oficial de Fira Mediterrània, mostra de la sinèrgia entre les dues programacions. Ho farà al costat del ballarí i coreògraf de les Terres de l’Ebre Roberto Olivan i el belga Laurent Laforge, músic d’electrònica. Es tracta d’una de les propostes més trencadores de la Fira d’enguany, un laboratori de creació que barreja moviment, electrònica i polifonia tradicional.
L’Humus Mediterrania és una iniciativa que complementa l’oferta oficial de la Fira amb una selecció de grups emergents de l’escena folk catalana. La programació de l’Humus Mediterrani vol donar a conèixer les persones o grups que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs que la practiquen arreu del país i els alumnes de les escoles de música d’arrel tradicional dels Països Catalans, en el marc ideal que suposa la Fira Mediterrània.
L’equip que organitza l’Humus destaca la qualitat de les propostes presentades i seleccionades i la diversitat en estils, instruments i registres. Al llarg d’aquest 5 anys, l’Humus Mediterrani haurà ofert 40 concerts d’artistes diferents. D’Arrel ofereix des del 2012 una programació estable de música d’arrel i folk a la capital del Bages.

Els concerts de l’Humus 2017
Divendres 6 d’octubre, a les 21:00 h. Plaça Europa.
TERRA DE SONS vol transmetre la cultura de diferents llocs del món a partir de la seva música i dansa. El grup ha recopilat danses d’arreu de la Mediterrània (masurques, fandangos, valsos, xampanyes, borrés, sardanes, hasapikos, kalamatianos, etc), per oferir un ampli repertori de ball, que també incorpora cançons de composició pròpia. Juntament amb els instruments més típics d’aquest tipus de música (acordió diatònic, flautes de bec, guitarra), s’afegeixen instruments provinents de la Mediterrània oriental, com el kanun turc i percussions com el daf i el darbouka. Tots aquests elements fan que un concert de Terra de Sons sigui una amalgama d’instruments i estils estimulant tant per ballar com per escoltar.
Divendres 6 d’octubre, a les 22:30h. Plaça Europa.
COCANHA. Tres veus, tres personalitats, percussions, cants populars occitans, i vinga! Tenint Tolosa com a punt de trobada i la llengua occitana com a terreny de joc vocal, las filhas de Cocanha fan sonar els repertoris pirinencs, gascons, llenguadocians. Un so natural, generós, sincer. Una girls band occitana per a un concert que es balla, o un ball que s’escolta, ple d’elegància, humor i caràcter.
Divendres 6 d’octubre, a les 24:00h. Plaça Europa.
DUETU. La musica tradicional catalana i la composició pròpia troben el seu espai a Duetu. La riquesa musical del seu repertori té el seu origen en la música tradicional catalana i europea, i es basa en el joc de les harmonies i contracants melòdics. La posada en escena és emocionant i convida a l’oient a endinsar-se en un món de sonoritats ancestrals. Duetu està format per Coloma Bertran, violí, i Marc del Pino, acordió.
Dissabte 7 d’octubre, a les 18:00h. Espai Omnium.
FERRAN SAVALL I MERITXELL NEDDERMAN. Ferran Savall és un músic autodidacta, d’una gran sensibilitat i trajectòria reconeguda. Nascut en un bon ambient musical, a la vora dels seus pares (Jordi Savall i Montserrat Figueras), va beure el coneixement de diverses tradicions musicals que incorpora en la seva música. Savall és un cantant a la cerca de la veu natural i presenta ara amb la pianista Meritxell Neddermann, formada als Estats Units, un programa musical basat en l’arranjament personal de diversos temes, sobretot procedents de la Mediterrània, junt amb d’altres de composició pròpia. Un concert ple de sensibilitat, improvisació i d’un caràcter íntim i creatiu alhora.
Dissabte 7 d’octubre, a les 20:00h. Espai Òmnium.
A L’AIRE. Ens ofereix una aproximació a la cançó d’arrel tradicional passada pel filtre de la seva formació: veu i quartet de saxos. Aquesta proposta busca una reinterpretació actual i molt personal de cada un dels temes a partir dels nous timbres i sonoritats que ofereix aquest format. Entre els saxofonistes hi trobem músics de clàssica i de jazz que fusionen la música de cambra amb la improvisació, així com les sonoritats característiques d’aquests dos mons cap a la recerca d’un so propi. La veu s’incorpora i combina el paper de “veu cantant” amb la fusió dins del conjunt com un instrument més, desenvolupant la seva versatilitat tímbrica.
Dissabte 7 d’octubre, a les 22:00h. Espai Òmnium.
DAINA es va crear per donar un pas més en l’exploració tímbrica i estilística de les músiques mediterrànies. Així, la combinació absolutament inusual de kanun turc, viola de roda, veu i percussions acústiques i electròniques, donen un so molt original i diferent. Daina interpreta temes tradicionals i contemporanis d’arreu la Mediterrània, especialment dels Balcans i Turquia, així com composicions pròpies, que es mouen entre el terreny del folk i la world music fins a la cançó d’autor. És una proposta musical plurilingüística que dona al català un paper predominant i mostra la nostra cultura com a eix i bressol de noves tendències musicals.
Dissabte 7 d’octubre, a les 23:30h. Espai Òmnium.
MICU. Un dels millors rumberos de Barcelona ens presenta Dens, on ha trobat el so que va començar buscant en el seu anterior treball, Bandaband. Acompanyat de percussió i baix, amb dos músics de la famosa banda Se atormenta una vecina ha creat una fusió fresca, amb personalitat i fidel a la música del directe. El títol del disc és un joc de paraules, ja que és una proposta més ballable, però sense haverperdut contingut i bones lletres, com sempre.
Tots els concert són gratuïts, i organitzats per D’Arrel, l’equip de programació de música folk de Favets i Tremedos S.L.