El Liceu coprodueix 'Doña Francisquita', una de les sarsueles més populars d'Amadeu Vives

Lluís Pasqual aporta una mirada renovadora al clàssic de la sarsuela proposant un joc de miralls on el temps i les èpoques històriques cobren molta importància

Redacció.- L’obra mestra absoluta d’Amadeu Vives torna al Gran Teatre del Liceu del 10 al 17 de novembre amb la posada en escena de Lluís Pasqual, la reposició de Leo Castaldi i la direcció musical d’Óliver DíazDoña Francisquita arriba amb un repartiment extraordinari encapçalat per María José Moreno i Elena Sancho Pereg alternant-se com a Francisquita, Celso Albelo i Antonio Lozano com a Fernando i María José Suárez en el paper de Doña Francisca, entre d’altres. Cal destacar la col·laboració especial de l’actor Gonzalo de Castro i de la mestra de les castanyoles Lucero Tena, artista d’estil inconfusible que ha actuat arreu del món sota les ordres de grans directors com Lorin Maazel o Jesús López Cobos.

La coproducció del Teatro de la Zarzuela, el Liceu y l’Opéra de Lausanne arriba amb la renovadora mirada del director d’escena català Lluís Pasqual, el qual dona la volta a l’obra proposant un joc de miralls en què el temps i les diverses èpoques històriques cobren molta importància. En la seva producció, Pasqual evoca la seva pròpia història personal recordant tardes de programes de ràdio, de discos de vinil i de teatre. I, és clar, la seva vida com a director teatral, tot traslladant Francisquita i els seus a una sala d’enregistrament dels anys 40, a un plató de televisió dels 60 i a una moderna sala d’assajos.

Óliver Díaz du la batuta d’una de les partitures més brillants del patrimoni musical espanyol i que comptarà amb l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu. Una partitura farcida de “turbulències, vaivens i voluptuositat” que destaca per moments musicals tan excepcionals com la popular “Canción del ruiseñor” que protagonitzen Francisquita, Fernando i Cardona en el primer acte o el duo d’amor entre Francisquita i Fernado que conclou la trama de l’obra en el tercer acte.

Aquesta comèdia lírica en tres actes amb música d’Amadeu Vives i llibret de Federico Romero i Guillermo Fernández-Shaw s’inspira en La discreta enamorada de Lope de Vega. Es va estrenar al Teatro Apolo de Madrid l’any 1923, dos mesos més tard va arribar al Teatre Tívoli de Barcelona però va trigar deu anys en arribar al Liceu. Estructurada en tres actes, la trama se centra en un Madrid en època de Carnaval i explica la història de Francisquita, una jove enamorada de Fernando a qui també pretén una popular actriu, Aurora. Aquest clàssic del género grande es va representar al Liceu per darrera vegada el 30 de juliol del 2010, on s’ha pogut veure un total de 46 cops.