L’IEMed apropa a Barcelona les músiques tradicionals de la mediterrània

El tunisenc Anouar Brahem, obre aquest cicle avui 29 D'abril amb el seu últim disc ?Le Voyage de Sahar

L’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) impulsa una programació de músiques mediterrànies a Barcelona. L’objectiu D’aquesta programació és presentar una oferta de qualitat sensible a la riquesa de les expressions musicals de la Mediterrània
Atès que la difusió de la diversitat cultural és un dels seus àmbits D’actuació principals, L’IEMed ha volgut reforçar la seva programació enguany coincidint amb L’Any Europeu del Diàleg Intercultural,que també és Any del Diàleg entre Cultures a la Mediterrània. D’aquesta manera pretén també contribuir a impulsar des de Barcelona els objectius fixats pel 2008 en L’àmbit del diàleg intercultural a la Mediterrània.
Així, a més de les tradicionals nits musicals al juliol i setembre al Palau Robert, amb les quals col.labora des D’edicions anteriors, ha preparat per aquest 2008 el cicle de concerts ?Músiques de la Mediterrània? i les ?Nits de Ramadà?.

Cicle ?Músiques de la Mediterrània?
El cicle, de música D’arrel religiosa i tradicional de la Mediterrània, inclourà cinc concerts D’accés lliure, previstos amb una periodicitat mensual a la primavera i la tardor. Les esglésies de Sant Felip Neri i Sant Just i Pastor i la Plaça del Rei són alguns dels espais que acolliran una selecció representativa de bona part dels pobles, cultures, region i llengües de la Mediterrània. Amb aquest objectiu, s’han inclòs al cartell artistes peninsulars i procedents del Magreb, del Maxriq o dels Balcans, que interpretaran des de música antiga cristiana o magrebina fins a cants religiosos i profans D’ètnies gitanes.
El tunisenc Anouar Brahem obre aquest cicle el proper 29 D’abril, a L’església de Sant Felip Neri.Profundament impregnat de L’herència musical àrab i oriental, Brahem ha sabut beure del jazz, del new age, del flamenc i D’altres influències musicals per crear un estil propi reconegut internacionalment. En aquesta ocasió el virtuós del llaüt recala a Barcelona en un únic concert amb un repertori que ha portat arreu del món, ?Le Voyage de Sahar?, acompanyat per Jean-Louis Matinier (acordionista) i François Couturier (pianista).
Una de les millors brass bands sèrbies, dirigida per Boban Markovic i present a pel.lícules D’Emir Kusturica com Gat Negre, Gat Blanc, El Temps dels Gitanos o Underground, actuarà el 22 de maig.
Eduardo Paniagua ha contribuït amb la seva recerca i les seves produccions musicals a la recuperació del patrimoni musical inèdit de la tradició medieval de la península. Per la seva tasca ha estat nominat als Premis de L’Acadèmia de la Música. En aquesta ocasió visita Barcelona acompanyat pel grup Klezmer Sefardí i un repertori de música jueva interpretada als casaments.
L’últim concert del cicle de músiques de la Mediterrània programat per L’IEMed recollirà els sons africans, àrabs i índies de Les Musiciens du Nil, una música que s’interpreta des de fa segles en les celebracions destacades de la seva comunitat a L’Alt Egipte. Però la particular sonoritat dels seus instruments, acompanyats de cants i danses, no van ser descoberts fins al 1975. Des de llavors, Les Musiciens du Nil han estat aclamats internacionalment.

Etiquetes:
,