
25 nov. 2015 L’il•lustrador Daniel Torrent parlarà sobre el procés creatiu a la Casa de Cultura de Girona
La conferència “De la idea inicial a l’obra acabada” tindrà lloc el dijous 26 de novembre en el marc del cicle Intel•ligència creativa
La creació d’àlbums il·lustrats és una disciplina híbrida entre l’escriptura i la il·lustració, una tasca apassionant que requereix grans dosis de constància i organització degut a la quantitat d’àrees artístiques que hi intervenen. L’il·lustrador Daniel Torrent (Barcelona, 1974) parlarà del procés que s’ha de recórrer des de la idea germinal fins a la consecució de l’obra acabada: concepte, escriptura, documentació, narrativa visual, tècnica pictòrica, composició… i com s’aconsegueix que tots aquests aspectes acabin confluint en una idea.
Daniel Torrent és llicenciat en Història de l’Art, Màster en Belles Arts i graduat en Il·lustració. Actualment treballa com a il·lustrador, pintor i escriptor especialitzat en literatura infantil. La seva obra literària ha arribat arreu del món i ha exposat en diversos països europeus. Ha participat com a il·lustrador en diversos festivals arreu del món i ha guanyat, entre altres, el segon premi del festival internacional Zabrze (Polònia) o el de joves creadors de la Fundació Fita. Com escriptor ha publicat “Piu-piu”, “Àlbum per a dies de pluja”, “El estranyo caso de la madre abogada” i “Estofat de Vacunin”.
La conferència “De la idea inicial a l’obra acabada” tindrà lloc el dijous 26 de novembre a càrrec de Daniel Torrent a les vuit del vespre a la Casa de Cultura de Girona.
PROGRAMA COMPLET
Dijous 3 de desembre
Com es pot innovar dins un entorn institucionaL’ Com es motiva la participació de tots els agents implicats en la creació d’un projecte coraL’ I la creació per a les condicions per a la creativitat i la innovació, eliminant obstacles i aportant eines de creació? Qui lidera el projecte? Com es crea un projecte obert, amb avaluació permanent i en procés d’adequació i transformació? En aquesta conferència Albert Soria donarà resposta a totes aquestes preguntes per a la creació d’un projecte d’innovació.
Albert Soria és llicenciat en Psicologia i Màster en Consultoria d’Organitzacions. Actualment és professor de recursos humans i ponent en temes de consultoria, organitzacions, formació, desenvolupament, dinàmica de grups i creativitat. Treballa en temes de psicopedagogia, dinàmica de grups en entorns institucionals i a la creació i gestió d’oferta pedagògica. Sotsdirector
general a la Fundació La Caixa i president de l’Associació d’Amics de la UAB.
Dijous 10 de desembre
La creativitat no s’exerceix sobre el buit, sinó que exigeix manipulació de conceptes o d’elements. Les capacitats del medi digital per registrar, anotar, manipular i simular objectes i relacions són vitals en un món en el que coexisteix una sobrecàrrega informativa i una gran capacitat d’emmagatzemar. Si bé el creador solitari i nu segueix tenint el seu propi espai, el suport digital pot ser una ajuda eficaç per a la producció creativa.
José Antonio Millán ha estat novel·lista, editor en paper, especialista en edició digital, dissenyador d’interfícies visuals per a projectes culturals i comissari d’exposicions. És autor de nombrosos llibres i articles sobre cultura digital, llengua i semiòtica i autor d’una extensa obra com a fotògraf.
Dijous 17 de desembre
Aquesta conferència analitza críticament els problemes amb els que s’enfronta avui la humanitat, la seva interdependència i les eines que la tecnologia posa al seu abast. La Nanotecnologia es basa en la manipulació de la matèria a escala atòmica i molecular i permet per primera vegada fabricar materials a la carta, amb propietats controlades per a finalitats específiques. Juntament amb altres disciplines científiques, pot ser una ajuda molt valuosa a l’hora d’afrontar i pal·liar alguns d’aquests grans problemes. Moltes d’aquestes idees han tingut a la natura com a font d’inspiració.
Amador Menéndez és doctor en Química per la Universitat d’Oviedo. Actualment compagina la investigació amb la divulgació científica. Ha estat membre, entre altres, del Consell Superior de l’Institut Tecnològic de Massachusetts. Ha estat premiat pel Premi Europeu de Divulgació Científica i el Premi Prismas de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia.
Data a concretar
En aquesta ponència Jorge Wagensberg argumentarà alguns dels seus aforismes sobre la importància de la creativitat en la societat actual:
«Per crear s’ha de sacsejar abans d’usar: sacsejar les idees, sacsejar els mètodes, sacsejar els llenguatges.»
«Crear és la millor estratègia per sobreviure en un món canviant.»
«A menys confiança més burocràcia, a més burocràcia més mediocritat, a més mediocritat menys creativitat i a menys creativitat menys confiança.»
Jorge Wagensberg és investigador, escriptor, divulgador científic i museòleg. Professor de Teoria dels Processos Irreversibles a la Universitat de Barcelona. Ha escrit més d’una vintena de llibres de divulgació i un centenar de treballs d’investigació publicats a les principals revistes científiques. Creador i director del Museu de la Ciència de la Fundació La Caixa, l’actual CosmoCaixa.