L’Institut del Teatre aprofundeix en la figura del seu fundador, Adrià Gual

Aquestes jornades s’emmarquen en la commemoració del centenari de la institució

Coordinades per Jordi Coca, les Jornades Adrià Gual tindran lloc els propers 27 i 28 de maig i inclouran conferències obertes al públic en les quals diferents especialistes reflexionaran sobre les determinants aportacions d’aquest director d’escena, dramaturg i escenògraf, el programa consta de diverses sessions a càrrec de personalitats del món del teatre i la cultura en general com són Jordi Llovet, Mita Casacuberta, Guillem-Jordi Graells, Anna Solanilla, Carles Batlle i Feliu Formosa, entre d’altres

Adrià Gual (Barcelona, 1872-1943) fou el fundador de l’Escola Catalana d’Art Dramàtic, que després esdevindria l’Institut del Teatre, però la seva figura destaca també per les seves facetes com a dramaturg, escenògraf, director d’escena, poeta, escriptor, pedagog i creador d’altres institucions. Per abordar amb profunditat i donar a conèixer l’abast de les seves aportacions a la cultura catalana i a la universal, l’Institut del Teatre proposa pels propers 27 i 28 de maig les Jornades Adrià Gual, dins la commemoració del seu centenari, en col·laboració amb Arts Santa Mònica (en el context del Bicentenari Wagner). 

Un seguit de conferències conformen el programa d’aquests dos dies d’activitats obertes al públic (prèvia inscripció gratuïta) que tindran lloc a l’Auditori de la seu central de l’IT i que estan coordinades pel catedràtic emèrit i comissionat pel Centenari de la institució, Jordi Coca. Les conferències, que aniran a càrrec de diferents especialistes, abordaran els següents temes: Modernitat i avantguarda (Jordi Llovet); El Modernisme i Adrià Gual (Mita Casacuberta);  Gual, entre Wagner, Appia i Gordon Craig (Lourdes Jiménez i Emilio Peral); El teatre simbolista (Jordi Coca); El silenci, amb audició musical (Ramon Andrés); La teoria dramàtica d’Adrià Gual (Carles Batlle); Adrià Gual escenògraf (Anna Solanilla); Adrià Gual, del Teatre Íntim a l’Institut del Teatre (Guillem-Jordi Graells); Misteri de dolor (visionat); i Misteri de dolor a l’escenari (Feliu Formosa, Joan M. Gual i Jaume Aulet).

El centenari de l’IT, una commemoració de llarga durada

Els actes de celebració dels primers cent anys d’història de l’Institut del Teatre van començar el passat 4 de febrer i s’allargaran durant tot l’any i part de l’any 2014. L’esdeveniment més immediat, després de les Jornades Adrià Gual serà el Congrés IFTR Barcelona 2013 (International Federation for Theatre Research), que tindrà lloc del 22 al 26 de juliol. L’IT acollirà enguany els membres d’aquest federació internacional que es reuneixen anualment amb  l’objectiu de promoure la col·laboració i l’intercanvi entre acadèmics, creadors, estudiants i institucions relacionats amb la recerca de les arts escèniques. Es calcula que hi haurà uns 800 inscrits procedents de tots els continents. Aquest any la trobada es farà a Barcelona, després de celebrar-se l’any passat a Santiago de Xile i a Osaka, l’any 2011.