L’Institut del Teatre convoca unes jornades per reflexionar sobre els espais teatrals als municipis de Catalunya

Les conferències de Xavier Albertí, Xavier Marcé i Xavier Antich introduiran les sessions per abordar aspectes socials, econòmics i culturals, de la gestió dels espais escènics

L’Institut del Teatre ha presentat aquest matí les Jornades de Teatre i Municipi que es celebraran al Teatre Alegria de la seva seu de Terrassa, els dies 3 i 4 de desembre, organitzades en col·laboració amb l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona.
Aquestes jornades, emmarcades en els actes del centenari de l’Institut del Teatre, reuniran un ampli ventall de noms de reconeguda trajectòria per repensar què són, com han de funcionar, quins serveis han d’oferir i quina funció tenen els equipaments escènics municipals. Fins al dia d’avui s’han registrat més de 250 inscripcions.
L’acte ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que ha afirmatt que “no és fortuït que aquestes jornades se situïn a Terrassa, sinó que és el fruit de la dinàmica i el resultat de la feina de la ciutat, que creu en la cultura, i en la seva funció social i cohesionadora”.
Al seu torn, el subdirector General de Promoció Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan-Francesc Ainaud, ha volgut destacar la satisfacció de la unió de les institucions organitzadores (Generalitat, Diputació i Institut del Teatre) per treballar conjuntament. També ha afirmat que el Fòrum “no serà únicament deliberatiu, sinó també resolutiu, i s’extreuran conclusions aplicables a curt termini”.
Ha clos la presentació el director general de l’Institut del Teatre, Jordi Font, que ha volgut destacar el gran capital que suposen els equipaments en aquest moment, ja que “ens trobem davant d’un punt de partida nou, però tenim unes infraestructures i una inversió feta extraordinària”, i ha remarcat el paper indispensable que juguen els teatres municipals amb una doble funció “com a servei públic per a la difusió cultural i com a base del sistema cultural del país.”
Les jornades s’inauguraran amb la presentació d’un informe sobre el moment actual dels espais teatrals municipals a Catalunya, elaborat per Eduard Miralles, i a continuació s’abordaran en tres sessions els aspectes social, econòmic i cultural, de la gestió dels espais escènics.
Conferenciats i ponents destacats per a cada sessió
Cada sessió constarà d’una conferència inaugural i de ponents destacats. L’apartat Programació i producció s’obrirà amb la conferència “Teatre i identitat col·lectiva” a càrrec del director del TNC, Xavier Albertí, i tindrà com a ponents el director de l’Àtrium de Viladecans, Jaume Antich, el consultor cultural, Jaume Colomer, el president de l’Institut Menorquí d’Estudis, Jaume Mascaró, la directora i professora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo i el coordinador del circuit estatal Danza a Escena de l’INAEM, José Luís Rivero.
La conferència “La gestió dels teatres municipals. Una mirada autocrítica” a càrrec del vicepresident per a la Expansió de l’empresa Focus S.A., Xavier Marcé, obrirà l’apartat sobre Gestió i finançament, que comptarà com a ponents amb el professor d’ESADE, José María Alvarez de Lara, el professor de gestió cultural de la Universitat de Lausana, Xavier Castañer, el director del Palau de la Música Catalana, Joan Oller, i el director artístic del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer.
El segon dia de les jornades es tractarà la Funció social del teatre amb la conferència inaugural “El retorn social de la cultura” a càrrec del president del Patronat de la Fundació Tàpies, Xavier Antich. Formen el grup de ponents la directora del Teatre Principal d’Olot, Tena Busquets, el professor d’Antropologia de la Universitat de Barcelona, Manuel Delgado, el dramaturg i director escènic, José Sanchís Sinistierra, i el director del Festival Grec de Barcelona, Ramon Simó.
Per a cada temàtica la conferència inaugural té una durada prevista de 20 minuts, més la primera intervenció dels ponents d’uns 15 minuts. A més, s’ha convidat a agents significatius del sector a formar part de la fila zero de cada sessió.
Fòrum del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya, SPEEM
El subdirector General de Promoció Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan-Francesc Ainaud ha presentat el Fòrum SPEEM, que tancarà les jornades, la tarda del 4 de desembre. Aquest fòrum es presenta com un espai de trobada, participació i debat dels responsables i programadors dels teatres i auditoris adherits al sistema, en total 170 espais de 119 municipis catalans.
Les conclusions del Fòrum serviran per orientar les polítiques del Departament de Cultura en matèria de promoció i suport a les arts escèniques i la música arreu de Catalunya.