L’Institut del Teatre reuneix a especialistes de tot el món en un fòrum sobre pedagogia de les arts escèniques

El fòrum, amb 450 inscrits, és l’última activitat acadèmica del centenari de l’Institut del Teatre

L’Institut del Teatre organitza, del 3 al 7 de febrer, el Fòrum de Pedagogia sobre les Arts i les Tècniques de l’Espectacle, l’última activitat acadèmica del seu centenari abans de l’acte de cloenda que tindrà lloc el 31 de març. El fòrum està concebut com un espai per propiciar la reflexió i el diàleg al voltant de l’estat de la pedagogia de les arts escèniques, especialment en aquells aspectes que formen part de les especialitats que imparteix l’Institut del Teatre: la interpretació en teatre i dansa, la direcció i la dramatúrgia, la coreografia, l’escenografia i la part tècnica de l’espectacle en viu: so, llum i maquinària escènica.
El fòrum, que compta amb 450 inscrits, reunirà a pedagogs, creadors i gestors artístics de diferents països per debatre i discutir sobre les necessitats de l’aprenentatge actual de les arts escèniques i la creació de les condicions perquè les escoles artístiques adoptin la innovació pedagògica.
 Conferències i sessions de treball
El programa presenta una conferència diària i a continuació es desenvoluparan les sessions de treball per àrees (teatre, dansa i tècnics de l’espectacle) amb les intervencions d’un grup de ponents destacats de cada àmbit. Per fomentar el debat s’ha convidat a participar en les sessions de treball a una fila zero de diferents personalitats.
La primera conferència abordarà el model d’escola artística ideal, a càrrec de Geoff Colman, de la Royal Central School of Speech and Drama de la Universitat de Londres; el ballarí i coreògraf català Cesc Gelabert basarà la seva conferència en l’estat actual de les arts escèniques, mentre que l’escenògraf portuguès José M. Castanheira parlarà del paper rellevant de l’escenografia en les arts escèniques.
Les sessions de treball tractaran, entre d’altres, els següents temes:
Els models d’escola que integren l’educació obligatòria i els ensenyaments artístics, com ara l’EESA/CPD de l’Institut del Teatre, única a l’Estat espanyol i seguidora de models internacionals.
Les escoles professionals de dansa o conservatoris i les escoles superiors d’ensenyaments artístics d’art dramàtic i de dansa.
Els reptes de la pedagogia de l’escriptura dramàtica en l’actualitat.
La música per a la docència de les arts escèniques.
La integració de l’escenografia en els processos d’escenificació.
El perfil del ballarí que busquen els nous coreògrafs i els elements essencials per a la seva formació i entrenament.
Els perfils emergents dels professionals tècnics de l’espectacle.
El fòrum també tractarà de manera destacada l’espai iberoamericà de la formació en arts escèniques. En aquest sentit ha convidat a representants dels principals centres oficials de parla castellana, com ara el Instituto Universitario Nacional de las Artes de Buenos Aires, la Escuela Nacional de Arte Teatral de México-DF i la Real Escuela Superior de Arte Dramàtico RESAD de Madrid.
Cada jornada es clourà amb les actuacions en format de classes obertes de dansa i dels instrumentistes de l’Institut del Teatre.
Espai per a la recerca
El fòrum reserva un espai per a la recerca donant cabuda en el seu programa a l’Scanner, les jornades que des del 2008 dedica l’Institut del Teatre a reflexionar sobre la investigació en les arts escèniques. En aquest camp s’ha convidat el performer català Marcel·lí Antúnez que oferirà una conversa amb el professor de la universitat de Torí, Antonio Pizzo, sobre els llenguatges digitals i els nous models d’actors. Per la seva part, la professora, Anna Brich, de la Royal Consevatoire of Scotland, presentarà una conferència sobre projectes de recerca relacionats amb el patrimoni.
També en l’àmbit de la recerca es presentarà el Projecte de Recerca de les Arts Escèniques Catalanes (PRAEC) impulsat per l’Institut del Teatre juntament amb la Xarxa Vives d’Universitats, en el marc del centenari.