L’Institut del Teatre reuneix més de 800 investigadors de tot el món en un congrés internacional que convertirà Barcelona en l’epicentre del pensament acadèmic teatral durant aquesta setmana

Més de 800 investigadors de 66 països es reuneixen per primer cop a Barcelona en l’edició més multitudinària del congrés de la Federació Internacional de Recerca Teatral (IFTR) des de la seva fundació el 1955

L’Institut del Teatre acull en el marc del seu centenari el Congrés de la Federació Internacional de Recerca Teatral (IFTR, en les sigles en anglès) amb les arts escèniques com a objecte d’estudi per part d’investigadors de tot el món. El congrés, que tindrà lloc a la seu de l’IT del 22 al 26 de juliol, s’ha presentat avui dijous al migdia en roda de premsa al Palau de la Virreina amb els organitzadors del congrés, Boris Daussà-Pastor i Mercè Saumell, i el director del Festival Grec 2013, Ramon Simó, com a ponents.
Més de 800 investigadors procedents de 66 països dels cinc continents coincidiran a Barcelona en l’edició amb més participants d’aquest congrés que se celebra des de l’any 1955. D’aquesta manera, la ciutat esdevindrà l’escenari mundial del pensament acadèmic teatral durant cinc dies.
De celebració anual, el congrés de l’IFTR promou la col·laboració i l’intercanvi entre acadèmics, creadors, estudiants i institucions relacionats amb la recerca de les arts escèniques. Santiago de Xile i Osaka han estat les ciutats seu de les darreres edicions, i a Barcelona es presentarà la ciutat que acollirà de l’edició de 2014.
Durant cinc dies, el congrés presenta un extens programa de conferències que tractaran les més variades qüestiones relacionades amb la teoria i la història de les arts escèniques, incloent aspectes socials, econòmics i polítics. Destaquen especialment les ponències de quatre acadèmics: Maria M. Delgado, professora de la Queen Mary, University of London, assessora d’Art Council England i Presidenta de la guardonada companyia teatral britànica ATC, a més d’escriptora sobre temes de cinema i teatre i col·laboradora habitual en alguns programes de BBC; Joan Matabosch, l’actual director artístic del Liceu i ex-President d’Òpera Europa –destacada organització de festivals i teatres d’òperes–;  Patrice Pavis, professor de l’School&Arts de la Universitat de Kent a Canterbury i escriptor de diversos llibres, entre ells el Diccionari del teatre (traduït a 30 idiomes); i Margaret Werry, professora de la Universitat de Minnesota (EUA) i escriptora que treballa els camps artístics del teatre, l’antropologia, els estudis culturals i la història cultural.
El lema del congrés de Barcelona: Re-routing performance (Re-caminant l’escena) parteix d’un joc de paraules entorn del mot route en anglès, com una invitació a reflexionar sobre les routes (rutes) els camins que han seguit les arts escèniques i les diferents maneres en què s’han estudiat al llarg de la història fins a l’actualitat i també juga fonèticament amb la paraula roots (arrels) per explorar i reconsiderar les arrels de les arts escèniques. Com a tercer punt de partida i jugant amb la paraula router també es considera important el lloc de trobada i l’intercanvi en la xarxa virtual.
El congrés de l’IFTR a l’Institut del Teatre s’emmarca en les activitats per a professionals del Grec 2013 Festival de Barcelona i comptarà amb un ampli programa social amb sortides als espectacles que es representen a la ciutat, així com les actuacions de l’espai Open MIC, obert a artistes locals i internacionals.
A més de la seu de l’Institut del Teatre, l’IFTR Barcelona 2013 ocuparà altres espais a la muntanya de Montjuïc com el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, i la Sala Oval del MNAC.
Els professors de l’Institut del Teatre, Mercè Saumell, cap de Serveis Culturals, i Boris Daussà-Pastor, són els responsables del congrés a Barcelona que mobilitza professors i alumnes en la seva organització.