El llibreter Sergio Bassa, de la Llibreria Bassa, i el periodista, escriptor, traductor i enigmista Màrius Serra, guanyadors del VIII Memorial Pere Rodeja

Redacció.- Aquest vespre s’han fet públics els premis Llibreter a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya. També s’han fet públics els guanyadors del Memorial Pere Rodeja 2019. L’acte de lliurament del Memorial Pere Rodeja se celebrarà a Girona el dia 29 de juny.
El Premi Memorial Pere Rodeja, en homenatge al llibreter Pere Rodeja i Ponsatí (1931-2009), considerat exemple i mestre en l’ofici de la llibreria, té per finalitat: Estimular els llibreters de Catalunya en la seva dedicació d’activadors culturals i difusors de la llengua i la literatura catalanes, arrelament en el territori, influència en els hàbits lectors, complicitat amb l’entorn cultural, servei i tot allò que hagi donat i doni prestigi a l’ofici de llibreter. Distingir la tasca d’una persona o entitat que destaca per la divulgació, per la seva atenció, disposició i suport envers les activitats que els llibreters duen a terme i la seva difusió.
El jurat ha decidit atorgar el Premi a Sergio Bassa de la Llibreria Bassa de Móra d’Ebre, “Hereu del taller tipogràfic que el seu besavi va inaugurar, a Móra d’Ebre, l’any1903, en Sergio va prendre les regnes del negoci el 1986, donant-li una empenta tecnològica a la impremta i ampliant el servei al públic amb més oferta a la papereria i consolidant la llibreria. Ambdós negocis,impremta i papereria/llibreria es van separar entre el 1993 i el 1995. La llibreria i el Sergio Bassa s’ha caracteritzat, com ha fet notar el jurat, per la implicació cultural i cívica amb el poble, la comarca i les Terres de l’Ebre –essent-ne un clar exemple la implicació ambla Fira del Llibre Ebrenc. En Sergio Bassa ha col·locat el llibre de qualitat com a valor central de la seva activitat llibretera i, alhora, com a nucli d’unió amb altres manifestacions culturals, sempre amb una gestió innovadora, eficaç, tecnològica i propera a la gent..
”Així mateix el jurat atorga el Premi a Màrius Serra “Persona que mai no té un ‘no’ per a una llibreria, sigui quina sigui; que escampa l’amor pels llibres, els seus i els dels altres, amb generositat, esperit de servei i simpatia; actiu arreu del país on se’l demani per a parlar de literatura, llengua o cultura en general; amant i coneixedor de les llibreries (les deu haver trepitjades totes’). Escriptor, comunicador en mitjans diversos, divulgador de la llengua, la literatura i les llibreries, presentador de fires i premis… Home de múltiples activitats creatives que abracen la pròpia ficció, la traducció, la difusió, la ludolingüística i els mots encreuats, i un seguit llarg de coses més. Com diu ell mateix:‘Sempre m’he pres la vida amb filologia’.”