Lluïsa Cunillé rep el Premi Lletra D’Or 2008 per ?Après moi le déluge?

El Premi Lletra D'Or 2008, al millor llibre en llengua catalana publicat durant L'any 2007, s'ha concedit a Lluïsa Cunillé per ?Après moi, le déluge? (Edicions del Teatre Lliure).

El jurat que ha concedit el premi està format per: Josep M. Fonalleras, David Castillo, David Plana, Elisenda Roca, Marta Estella , Enric Gomà, Manel Ollé, Mercè Pons i Vicent Sanchis.
El Premi Lletra d’Or és una distinció privada i independent de qualsevol institució o empresa editorial (el guanyador rep un botó de solapa creat per Manuel Capdevila i Massana que representa una lletra “phi” grega D’or, símbol clàssic de L’equilibri) que, des del 1956, premia cada any el millor llibre publicat en llengua catalana durant l’any anterior.
Aquest premi va néixer per iniciativa d’un grup de nou amics escriptors i afeccionats a la literatura en català, que el 1956 van decidir organitzar el premi es van constituir en jurat (Enric Badosa, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Castellet, Antoni Comas, Fèlix Cucurull, Gonçal Lloveras, Joan Teixidor, Frederic-Pau Verrié i Antoni Vilanova) i van establir les bases de concessió del guardó. Aquestes bases, que no han estat mai escrites (tal com ho explica Josep Faulí a Vint-i-cinc anys de la Lletra d’Or, Edicions 62, 1980), es poden resumir així:
1. La Lletra d’Or s’adjudicarà cada any al llibre que el jurat consideri el millor dels editats en català durant l’any anterior.
2. L’expressió material del guardó és una phi grega d’orfebreria, símbol de l’equilibri clàssic, obra de Manuel Capdevila.
3. Un autor només pot ser premiat una vegada.
4. Els membres del jurat, l’any en què compleixin els cinquanta, participaran en la concessió del premi per darrera vegada i designaran successor per a les següents.
Una de les tradicions instaurades des de la primera edició és que l’editor del llibre guanyador ha de convidar a un bon sopar al jurat i a L’autor de L’obra. En el transcurs del sopar un joier de la família Capdevila (mecenes primigeni del premi), fa lliurament del premi, al guanyador. Manuel Capdevila i Massana des de L’any 1956 al 1976. Joaquim Capdevila i Gaya des de L’any 1977 al 2001. Manel Capdevila i Coral des de L’any 2002.
El premi, que ja s’ha celebrat en 52 edicions, té un gran prestigi en l’àmbit cultural català, tant per la qualitat de les obres guanyadores, com pel prestigi dels membres del jurat. També s’aprecia molt l’originalitat i simpatia amb que es lliura el premi, i la seva independència, al no estar sotmès als interessos de cap empresa editora ni institució.

Etiquetes:
,