Lluna-Claret-Colom al Palau de la Música Catalana

El 10 de gener amb obres de Glinka, Guinjoan i Brahms  

Redacció.- El dilluns 10 de gener, el trio format per Joan Enric Lluna (clarinet), Lluís Claret (violoncel) i Josep M. Colom (piano), músics d’una dilatada i intensa trajectòria musical, debutaran al Palau de la Música Catalana en format trio. Claret i Colom, representants d’una destacada i veterana generació d’intèrprets catalans, i Lluna, gran compromès amb la música de cambra, es reuneixen habitualment per oferir programes atractius i intensos. En aquesta ocasió inauguraran el cicle Palau Cambra d’aquesta temporada amb tres obres que representen el cànon més reeixit per a la conjunció dels seus instruments, com el cabdal Trio op. 114 de Johannes Brahms. Completaran el programa, obres de Mikhaïl Glinka i Joan Guinjoan, un dels compositors catalans més rellevants de la seva generació. El concert també s’inscriu dins la programació Nadal al Palau.

Obrirà el concert el Trio per a clarinet, violoncel i piano, “Patètic” de Glinka, obra de ressonàncies més occidentals que eslaves; “original per a clarinet, fagot i piano, sembla que rere de la composició s’amaga la voluntat de Glinka de materialitzar una ruïnosa relació sentimental”, explica el musicòleg i assagista Oriol Pérez Treviño al programa de mà del concert. El seguirà l’obra Puzzle de Joan Guinjoan, composta el 1979 i dedicada a Lluís Claret, juntament a Juli Panyella i Rose Marie-Cabestany. L’obra “suposa una veritable invitació al món compositiu del compositor Joan Guinjoan als anys setanta en el qual, amb un llenguatge inequívocament personal i per tant guinjonià, sap erigir-se com, dient-ho amb paraules d’Agustí Charles, un veritable compositor del nostre temps”. Finalment, el Trio per a clarinet, violoncel i piano, op. 114 de Brahms, dedicat al clarinetista Richard Mühlfeld, sembla que tampoc no s’escapa del rerefons del fracàs amorós o, si més no, de l’admiració del compositor vers Clara Schumann, a qui mai s’atreví a declarar-se. Una obra “d’intensa expressivitat i llibertat formal”, que va influir en els cercles musicals vienesos.

 

El segon concert del cicle Palau Cambra (18.01.22) serà protagonitzat pels germans Lucas i Arthur Jussen, que interpretaran la versió pianística d’El Carnaval dels animals de Saint-Saëns amb vuit solistes de la Filharmònica de Berlín. Després vindran els concerts del Quartet Casals (25.01.22), Cuarteto Quiroga (28.02.22), Carolyn Sampson i The Heath Quartet (05.05.22), Laia Masramon i un trio de corda amb la primera entrega de la Integral de Quartets per a Piano de Brahms (17.05.22), Quartet Gerhard (30.05.22), que clourà el projecte d’interpretar els Quartets de Mozart en honor de Haydn, i el violoncel·lista Steven Isserlis, que homenatjarà Pau Casals (15.06.22).