L'obra '79 habitatges amb Protecció al Saló Central de Sant Boi de Llobregat', premi FAD d'Arquitectura 2020

El jurat ha destacat del projecte la investigació sobre les maneres de transitar i habitar els espais comuns als edificis d'habitatges col·lectius

Redacció.- El jurat dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, un dels guardons més longeus d’Europa en l’àmbit de l’arquitectura i l’interiorisme i un dels més prestigiosos de la península Ibèrica, ha comunicat avui els projectes guanyadors de la 62a edició. Les obres guardonades han estat escollides d’entre els 27 projectes finalistes -en les diferents categories- d’un total de 484 obres presentades a concurs.
El jurat ha atorgat el Premi FAD d’Arquitectura 2020 al projecte 79 habitatges amb Protecció al Saló Central de Sant Boi de Llobregat, dels arquitectes Juan Herreros Guerra i Jens Richter (Estudio Herreros) i Mariona Benedito Ribelles i Martí Sanz Ausàs (Estudi d’arquitectura MIM-A). El jurat destaca en l’obra “la investigació, a través del projecte arquitectònic, sobre les maneres de transitar i habitar els espais comuns als edificis d’habitatges col·lectius, així com la seva ambició de construir una comunitat, i no només un edifici”. El considera un projecte d’arquitectura amb “un esperit propositiu, atenta i còmplice amb el context, que origina espais pensats per a la vida en comú, en estreta sintonia amb el paisatge físic i humà en què s’insereix i als quals serveix”. L’obra guanyadora és una intervenció d’habitatge públic de la qual el jurat destaca que “esprem les potencialitats del lloc més enllà dels límits convencionalment establerts en aquest tipus de projectes, generant aportacions i esmenes rellevants a les maneres de viure i ocupar els espais alineades amb els canvis de paradigma contemporanis”.
El cafè-restaurant de Madrid Run, Run, Run, un projecte de l’arquitecte Andrés Jaque (Andrés Jaque / Office for Political Innovation) ha rebut el guardó en la categoria d’Interiorisme. El jurat considera el projecte “una proposta fresca i amb identitat pròpia” i destaca aquesta obra “per l’aposta que representa per un interiorisme creatiu i amb personalitat, que sap llegir i potenciar de manera exemplar les condicions del local i del lloc en què s’ubica, creant espais en absoluta sintonia material i ambiental amb les ambicions del projecte funcional a què serveix, i atent a generar sinergies urbanes amb el seu entorn proper”.
Pel que fa a Ciutat i Paisatge, ha guanyat el premi el projecte de remodelació de la Plaza de Mansilla Mayor a León, dels arquitectes Iñigo Ocamica Berbois i Iñigo Tudanca Acedo (Ocamica Tudanca arquitectos). Un projecte guanyador “per la seva excel·lència en la lectura del context urbà i social i per la creativitat i la qualitat en l’ús de recursos molt limitats des del punt de vista econòmic i formal”.
Finalment, el projecte MAD x MAD ha rebut el guardó d’Intervencions Efímeres. L’obra dels arquitectes Uriel Fogué Herreros, Eva Gil Lopesino i Carlos Palacios Rodriguez (Elii (oficina de arquitectura)) destaca, segons paraules del jurat, per “la capacitat d’aquesta intervenció efímera de posar-se al servei de l’urbanisme, fet que permet repensar i experimentar activament nous usos en determinats espais urbans, tot contribuint, així, a implementar canvis reals en la percepció de la ciutat i en la seva dinamització”.
El jurat d’enguany, format per l’arquitecta Anna Ramos com a presidenta, i acompanyada dels vocals Atxu Amann, Cristina Bestratén, Tomás López Amat, David Morros i Marc Aureli Santos, ha decidit fer una menció especial al projecte APROP Ciutat Vella, dels arquitectes David Juárez Latimer-Knowles (Straddle3), Jon Begiristain Mitxelena (Eulia Arkitektura) i Yaiza Terré Alonso (Yaiza Terré Arquitectura i disseny d’interiors). Consideren que l’obra ressalta “pel seu valor experimental, la seva vocació de servei, el seu afany de recerca i la seva contribució a l’evolució de la disciplina en termes de sostenibilitat social i ambiental.”
La Universidad Torcuato di Tella a l’Argentina, premi FAD Internacional
En aquesta 7a edició, els Premis FAD Internacionals han rebut un total de 42 propostes de les quals es van escollir 5 projectes finalistes.
El guanyador del premi ha sigut el projecte de la Universidad Torcuato di Tella a Buenos Aires (Argentina), una obra dels arquitectes Josep Ferrando Bramona i David Recio Muniesa (Josep Ferrando Architecture). El jurat, integrat per Mario Corea com a president i els vocals Miguel Roldán i Jelena Prokopljević, l’han seleccionat “per la seva qualitat urbana, capacitat de comunicar i articular els diferents usos i escales, com també per la contundència de les decisions estructurals i materials, arrelades tant en la tradició clàssica com en la producció industrial contemporània”.
 
‘Viagem ao invisível: espaço, experiência, representação’, premi FAD Pensament i Crítica
Pel que fa als Premis FAD de Pensament i Crítica, que enguany celebren la seva 15a edició, el guardó se l’ha endut el llibre Viagem ao invisível: espaço, experiência, representação, una publicació que “ofereix noves eines originals per redescobrir l’espai i la cultura arquitectònica en què vivim”.
El president del jurat, André Tavares, i els vocals Carolina B. García-Estévez  i Marc Longaron, va haver de debatre sobre les propostes rebudes “en un moment de gran incertesa i dificultat, en què les bases consolidades de la nostra forma de vida en ple segle XXI s’han vist sacsejades i no s’albira un futur clar per a la societat. L’elecció de Viagem ao Invisível, entre un ampli conjunt de treballs tan estimulants i amb un enorme potencial crític i intel·lectual, reflecteix aquesta incertesa”.