FAD Arquitectura 2021

L’obra ‘Fabra & Coats & habitatge social i castellers’ guanya el premi FAD d’Arquitectura 2021

En la categoria d'Arquitectura, el jurat ha fet una menció al projecte Casa no Tâmega a Portugal

Redacció.- El jurat dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, un dels guardons més longeus d’Europa en l’àmbit de l’arquitectura i l’interiorisme i un dels més prestigiosos de la península Ibèrica, ha comunicat avui els projectes guanyadors de la 63a edició. Les obres guardonades han estat escollides d’entre els 21 projectes finalistes -en les diferents categories- d’un total de 368 obres presentades a concurs.

L’anàlisi de les obres ha fet emergir l’atenció i l’interès del jurat cap a “projectes capaços d’establir relacions sensibles i profundes, alhora potents i discretes, amb l’entorn, construït o natural; cap a projectes que saben interpretar el lloc i oferir una lectura inesperada de contextos difícils i delicats alhora”.

El jurat ha reconegut i valorat, també, “projectes que qüestionen les maneres d’habitar, que busquen solucions capaces de definir nous escenaris per a la vida privada o col·lectiva; projectes que investiguen sobre nous sistemes constructius, que proposen solucions atentes al medi ambient i que experimenten amb una atenta i calibrada economia de mitjans”.

En totes les categories dels premis han estat presents significatives obres de rehabilitació o de reutilització d’allò que ja existia i que el jurat ha volgut destacar especialment; “obres capaces d’aportar noves reflexions sobre les idees de preservació i reutilització, trobant, en àmbits aparentment sense qualitats, narratives amb la capacitat de desvetllar el potencial transformador amagat en llocs o edificis”.

El jurat ha atorgat el Premi FAD d’Arquitectura 2021 al projecte Fabra & Coats & habitatge social i castellers, dels arquitectes Mercè Berengué i Miguel Roldán (Roldán Berengué arqts.). El jurat destaca que l’obra “posa de manifest com la rehabilitació i la conservació del patrimoni industrial representen un desafiament cada vegada més important per a la definició d’un urbanisme sostenible, resolent de manera brillant la inclusió d’un programa habitacional en una antiga fàbrica industrial del segle xix”.

L’Estudio Omar a Barcelona, un projecte dels arquitectes Jordi Ayala-Bril, Jonathan Arnabat, Aitor Fuentes, Igor Urdampilleta i Albert Guerra (ARQUITECTURA-G) ha rebut el guardó en la categoria d’Interiorisme. El jurat considera que el projecte destaca per com “juga amb hàbil equilibri entre un paisatge interior de doble alçada inundat de llum zenital i dos nivells superposats en què els elements-armari del fons reuneixen tota la machine à habiter. L’equilibri espacial de volum i llum acompanya la precisió dels detalls i un savi i agosarat ús de materials i sistemes constructius”.

Pel que fa a Ciutat i Paisatge, ha guanyat el premi el projecte de remodelació de la Plaza de Armas de Ferrol, de l’arquitecte Carlos Alberto Pita Abad. El jurat assenyala que «una plaça ha de ser prioritàriament un lloc per als ciutadans, i el projecte recupera de manera brillant aquesta vocació pública perduda amb anterioritat. El jurat ha valorat la clara preferència d’aquest projecte discret i serè pel tarannà domèstic de l’espai públic”.

Finalment, el projecte Inbetwen ha rebut el guardó d’Intervencions Efímeres. L’obra dels arquitectes Pedro Ribeiro i Ana Ferreira (Pontoatelier) destaca, segons paraules del jurat, “pel diàleg, sensible, enigmàtic i revelador, que estableix amb el seu entorn: en una clariana verda, un recinte pur i negre protegeix, sense tancar del tot, el contingut de l’exposició, i defineix un volum simple que aconsegueix activar uns forts contrapunts dialèctics”.

El jurat d’enguany, format per l’arquitecte Fabrizio Barozzi com a president i Agnès Blanch, Daria de Seta, Manel Marín, Pedro Matos Gameiro i Rosa Rull com a vocals, ha decidit fer una menció en la categoria d’Arquitectura al projecte Casa no Tàmega, dels arquitectes Hugo Ferreira i Nuno Sousa (Cosmonaut, Lda). El jurat ha apreciat especialment de quina m

anera “l’elementalitat dels volums contraposats a la topografia accidentada de l’entorn i una elecció acurada de la posició de la casa en el terreny estableixen un contrapunt radical amb el paisatge, i donen forma a un diàleg directe però sensible amb l’entorn natural llunyà i immediat”.

Intervenciones en el barrio de la Chacarita de Paraguay, premi FAD Internacional
En aquesta 8a edició, els Premis FAD Internacionals han rebut un total de 36 propostes de les quals es van escollir 4 projectes finalistes.

El guanyador del premi ha sigut el projecte Intervenciones en el barrio de la Chacarita (Paraguay), una obra de l’arquitecte Arturo Franco i la periodista Ana Román com a comisaris, l’arquitecte Joseto Cubilla, (coordinador Paraguay) i altres Arquitectes de la XI BIAU. El jurat, presidit aquest any per Ricardo Bofill, amb Lucía Ferrater i Pau Sarquella com a vocals, valora de l’obra que “davant la situació global de crisi climàtica i social, la proposta reflexiona sobre el significat de l’arquitectura, i ho fa entenent que és en les realitats urbanes on l’autoconstrucció i la falta de plantejaments són endèmics, i és allà on és més necessària”. També destaca que el projecte “transcendeix l’encàrrec d’organització d’una exposició temporal per convertir-se en una oportunitat per millorar l’espai públic a través de l’intercanvi de coneixement que s’estableix entre veïns de la mateixa comunitat i joves arquitectes. Més enllà del resultat final, que també és remarcable, es premia l’actitud i les intencions dels comissaris del projecte, que estableixen un precedent en l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments dels quals cal aprendre i que cal repetir.”

‘Habitar el agua’ i ‘Palladio e o Moderno’, premi (ex aequo) FAD Pensament i Crítica
Pel que fa als Premis FAD de Pensament i Crítica, que enguany celebren la seva 16a edició, el jurat integrat per Jorge Torres com a president i els vocals Susana Landrove i Joan Olona ha otorgat el premi (ex aequo) als llibres Habitar el agua i Palladio e o Moderno.

Habitar el agua és, segons el jurat, un “treball de recerca coral que pretén retre compte de la magnitud de la tasca de l’Institut Nacional de Colonització des d’una mirada contemporània, així com de l’empremta que ha deixat als seus pobles, reconstruint una experiència sustentada en gran part en les obres hidràuliques que van garantir la seva pervivència al llarg de gairebé vuitanta anys, i que el fan mereixedor d’aquest premi”.

Pel que fa a la publicació Palladio e o Moderno el jurat considera que “constitueix una gran aportació a la crítica arquitectònica i una visió contemporània del nostre passat, la qual cosa el fa mereixedor del premi ex aequo”.

El jurat també va fer menció a C de confinament, un projecte que “genera un espai de diàleg i discussió en nom d’un nou Començament en el qual el pensament, el debat i el Coneixement són els seus protagonistes”.