
19 febr. 2015 L’Obra Social ”la Caixa” presenta l’exposició de Joan Fontcuberta 'Sputnik: l’odissea del Soyuz 2' a CosmoCaixa
A l'exposició s'estableix un diàleg entre dos mons interconnectats, el de l'art i el de la ciència
Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Joan Fontcuberta, comissari, presentaran demà divendres a CosmoCaixa l’exposició Sputnik: l’odissea del Soyuz 2, en la qual s’estableix un diàleg entre dos mons interconnectats, el de l’art i el de la ciència. La mostra està formada per peces que pertanyen a la Col·lecció ”la Caixa” d’Art Contemporani i altres del mateix artista.
L’exposició consta d’un centenar de fotos, gràfics, mapes, uniformes i, fins i tot, una rèplica del Soyuz 2, peces que adquireixen sentit quan es contemplen en conjunt. Sputnik: l’odissea del Soyuz 2 proposa un apassionant recorregut per un dels misteris sense resoldre de la història de la conquesta de l’espai: la desaparició del cosmonauta Ivan Istotxnikov en ple vol, víctima d’una operació frustrada de la nau Soyuz 2.
La història es remunta a l’any 1957, amb l’èxit del llançament i la posada en òrbita del primer satèl·lit artificial, l’Sputnik. Aquest fet va significar l’inici de la conquesta de l’espai, però també el d’una rivalitat obsessiva que, en el marc de la guerra freda, va enfrontar els blocs liderats per les dues grans potències del moment: la Unió Soviètica i els Estats Units.
El desenvolupament tecnològic i la consolidació definitiva de la televisió com a mitjà de comunicació de masses als anys seixanta van afavorir un espectacle en el qual cada imatge tenia el valor de veritat indiscutible. Centrada en aquest moment històric, Sputnik: l’odissea del Soyuz 2 revalora la comprovació de la informació, la reflexió i la validació dels resultats; en definitiva, l’aplicació del mètode científic.