L'oli de la collita d'aquest any de l'Empordà serà de major intensitat i amb aromes excepcionals

A l'acte es s'han repartit xuixos en el marc de la celebració de l'Any del Xuixo

Redacció.- L’oli nou de l’Empordà s’ha presentat a Girona amb Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, els cuiners de Girona Bons Fogons, Salvador Garcia-Arbós, comissari de l’any del xuixo, i representants del Banc dels Aliments i dels Gremi de Flequers. També s’han repartit xuixos en el marc de la celebració de l’Any del Xuixo.
Aquest dissabte la DOP Oli de l’Empordà ha fet la presentació de la nova collita a Girona. Durant tot el matí a l’exterior del Mercat del Lleó s’ha donat a conèixer l’oli nou de l’Empordà. En aquest punt s’hi ha pogut tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP.
Enguany el xuixo ha estat el protagonista de la presentació de l’oli i se n’ha repartit entre els assistents. Aquest dolç -que es fregeix en oli- centra un any d’actes i commemoracions a la ciutat de Girona, on va inventar-se fa cent anys. El crític gastronòmic Salvador García-Arbós, que és el comissari de l’any del Xuixo, ha explicat la vinculació entre aquesta creació gastronòmica centenària i l’oli.
A més la DOP ha donat, com cada any, cent litres d’oli al Banc dels Aliments. El tast s’ha fet acompanyat amb pa de Tramuntana, que facilita el Gremi de Flequers Artesans de Girona.
L’acte ha comptat amb la presentació de la cantant Neus Mar acompanyada a la guitarra d’Emilio Sánchez, que han interpretat temes dels darrers discs d’havaneres en clau femenina de l’artista de Palafrugell.
Promoció en els restaurants de Girona Bons Fogons
A més, per promocionar l’oli de la nova collita, es podran trobar durant tot el mes de desembre als restaurants adherits al col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons –La Riera de Sant Martí Vell, El Celler de Can Roca, EGG Gastronomia, Novara Hotels, Duc de l’Obac, La Banyeta, Massana, Divinum, Occi i Umai– que disposaran d’aquest oli a les seves taules.
La collita d’enguany
Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, preveu una collita reduïda degut al baix rendiment de la collita d’olives. La producció de l’oli de l’Empordà pot baixar un 25 per cent degut a que a l’estiu es va donar una situació de poca precipitació i les pluges abundants posteriors van arribar massa tard.
En paraules de Simon Casanovas «la collita de l’any passat va ser més abundant que la d’enguany. L’oliva de l’any passat va madurar molt més ràpid, però l’oliva d’enguany, que ha madurat més lentament, produirà un oli més intens amb unes aromes excepcionals»
Els productors que integren aquesta denominació són Empordàlia, Masetplana, trull Ylla, Serraferran, Mas Auró i Celler Cooperatiu d’Espolla.