L'oli nou de l'Empordà es presenta al Mercat del Lleó

La producció de la DOP Oli de l'Empordà estarà per sota dels darrers anys degut a causes meteorològiques

El proper dissabte 12 de desembre la DOP Oli de l’Empordà farà la presentació de la nova collita amb diferents actes al Mercat del Lleó. Per una banda durant tot el matí s’instal·larà a l’exterior del mercat un espai de tast de l’oli nou acompanyat amb pa de Tramuntana, que facilita el Gremi de Flequers Artesans. En aquest espai les persones que s’hi apropin podran adquirir l’oli nou directament dels productors —Empordàlia SCCL, Masetplana SL, Trull Ylla SL, Celler Cooperatiu d’Espolla SCCL i Oli Serraferran (Serra Sala SCP)—, i també participar en una acció solidària que permetrà a la DOP donar cent litres d’oli al Banc dels Aliments.

Paral·lelament a les 11h del matí a l’aula gastronòmica del Mercat del Lleó, Pilar Criado, autora del blog Les receptes que m’agraden, i Ferran Vila, sumiller de La Banyeta, adherit a Girona Bons Fogons, conduiran una activitat de tast d’oli que permetrà als inscrits descobrir les particularitats d’aquest producte i les possibilitats que té en la gastronomia.

La promoció de l’oli nou no acabarà amb aquestes dues activitats, sinó que seguirà durant tot el mes de desembre als restaurants adherits al col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons (Cal Ros, Duc de l’Obac, El Celler de Can Roca, La Banyeta, La Riera de Sant Martí Vell, Massana, Occi i Egg Gastronomia) que disposaran d’aquest oli a les seves taules.

La collita d’enguany
Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, preveu una collita d’uns quatre milions de quilos, que se situarà per sota de la mitjana habitual. Aquesta minva en la collita és deguda a les fortes calors de l’estiu i el mal temps durant la floració. Malgrat aquestes circumstàncies meteorològiques la qualitat de l’oli es preveu excel·lent. Cal recordar que l’any passat la producció també es va situar en uns valors semblants, en aquell cas però per culpa de la incidència de la mosca de l’oliva.

La DOP Empordà
Aquesta serà la primera collita des de que al març passat la Comissió Europea va aprovar la inclusió de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà entre els aliments amb indicacions de qualitat protegits per la Unió Europea.

L’oli d’oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora a partir d’oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones ‘Argudell’, ‘Curivell’, ‘Llei de Cadaqués’ i la varietat tradicional arbequina. Es considera com a varietats principals la varietat ‘Argudell’, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal.

Són olis que en boca presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l’herba acabada de tallar i les nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla.

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).