L’òpera Guerra i Pau de Serguéi Prokófiev aterrarà al Liceu

El Liceu també participa a la coproducció de Giulio Cesare de Georg Friedrich Händel amb la direcció escènica de Calixto Bieito

Redacció.- El Gran Teatre del Liceu anuncia dues noves coproduccions amb altres teatres internacionals que es podran veure al Gran Teatre durant les següents temporades. Amb aquest anunci, el Liceu fa un pas més per unir les figures més destacades del panorama musical internacional, i consolidar així el Gran Teatre dins el circuit de les millors produccions i coproduccions d’òpera del moment amb una mirada contemporània i de nous formats. El projecte artístic de Víctor Garcia de Gomar també aspira a fer del Liceu un espai de transformació personal i social, un autèntic centre cultural d’experiències sensibles, amb l’òpera com a eix vertebrador principal però on també s’incloguin totes les arts.

L’òpera Guerra i Pau de Serguéi Prokófiev, aterrarà en les properes temporades al Liceu amb una nova coproducció del Gran Teatre amb la Bayerische Staatsoper (estrena a Munic el març 2023) que porta el segell del prestigiós director Dmitri Tcherniakov.

L’obra de Prokófiev basada en la famosa novel·la de Tolstoi és una obra poderosa que combina un drama social i una crònica històrica, tot fent una profunda reflexió sobre la psicologia humana. L’acció es desenvolupa entre 1809 i 1812, abans i durant la invasió russa de Napoleó. Prokófiev i la seva dona Mira van condensar l’extensa trama de la novel·la en una sèrie d’escenes sorprenents però alhora entrellaçades en què l’amor entre Natasha Rostova i Andrei Bolkonsky s’alterna amb un relat de l’exitós intent de l’exèrcit rus de resistir la invasió francesa. El director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, destaca la il·lusió de participar activament en aquesta nova producció d’un títol “molt únic en el catàleg del compositor que comptarà amb una lectura d’un dels més grans creadors escènics dels nostres temps com és Tcherniakov”. Víctor Garcia de Gomar assegura que el director, autèntic coneixedor del repertori rus, exposa “un mirall de la societat que parla de tots nosaltres i no sempre des d’una mirada positiva”. I afegeix: “Des del Liceu, hem seguit amb molt d’interès el naixement d’aquesta aventura que compta amb la complicitat i col·laboració de Serge Dorny. Estem enormement satisfets de portar-la a Barcelona”.

El Liceu també participa en la nova coproducció de l’obra Giulio Cesare de Georg Friedrich Händel amb la direcció escènica de Calixto Bieito juntament amb la Dutch National Opera and Ballet, que acollirà l’estrena el gener del 2023. La proposta posa el focus en el treball interior i psicològic dels protagonistes. Segons De Gomar “és una joia poder presentar aquesta nova versió de Giulio Cesare d’un dels directors d’escena que més han revolucionat el món de l’òpera. Considerant que les seves primeres passes en aquest gènere van ser al Gran Teatre del Liceu, ens omple d’alegria poder presentar aquesta proposta aquí”.

L’obra està ambientada en plena Guerra Civil Romana (49-45 aC), on Juli Cèsar descobreix que el seu rival Pompeu ha estat cruelment executat pel rei egipci Tolomeu. Mentre la vídua de Pompeu, Cornelia, plora el seu marit, i el seu fill Sesto es compromet a venjar-se de l’home que va matar el seu pare, la germana i la dona de Tolomeu, Cleòpatra, decideixen seduir Cèsar per obtenir el seu suport i inclinar la balança de poder a favor seu. La música de Giulio Cesare respira l’atmosfera del barroc, amb diversos instruments d’època com el clavicèmbal, la flauta dolça i la viola da gamba. Les àries també són diverses: algunes presenten virtuosismes de focs artificials vocals, mentre que d’altres es caracteritzen per ser subtils i delicades. El director espanyol d’òpera i teatre Calixto Bieito, conegut pel seu enfocament visceral i visualment impactant, sorprèn amb una interpretació apassionant de Giulio Cesare. Víctor Garcia de Gomar assegura que aquesta proposta ens mostra “un univers d’ocults pensaments interiors que es faran únicament visibles pel públic a partir de la genialitat de Bieito”.