L'Orient Mitjà del segle XXI, al festival Confrontation de Perpinyà

Del 18 al 24 d’abril, el festival Confrontation, principal mostra de cinema del Rosselló, projectarà 50 pel·lícules, per majoria recents, al Palau de Congressos de Perpinyà. Aquesta mostra permetrà copsar les realitats modernes de l’Orient Mitjà

L’edició 49 del festival internacional Confrontation de Perpinyà, que es desenvoluparà entre el 18 i el 24 d’abril, tindrà com a temàtica “L’Orient Mitjà al cinema”. Enguany, 50 pel·lícules obriran horitzons cap a una comunitat geogràfica, històrica i humana, subjecta de grans canvis socials i conflictes geopolítics. Confrontation, la principal cita del setè art del Rosselló, pretén defugir dels tòpics de l’Orient mític, dels sultans i de la princesa Xahrazad, per acostar el públic a les realitats contemporànies. Els films i documentals projectats, majoritàriament rodats al segle XXI, posaran de manifest un Orient Mitjà modern, descrits per la generació de directors de cinema sorgida dels del decenni 1980. Entre els presents a Perpinyà, per explicar vicències i actituds artístiques, constaran Amos Gitaï (Israel), Michel Khleifi (Palestina), Abbas Fahdel (Irak), Yousry Nasrallah (Egipte), Adrien Faucheux i Danielle Arbid (Líban). La mostra, organitzada per l’Institut cinematogràfic Jean Vigo, oferirà respostes a les grans preguntes relatives a la construcció identitària, religiosa i política d’un ampli espai situat entre Egipte i l’espai turco-iranià, incloent la península aràbica i els estats mitjancers. En aquest sentit, tractarà les grans temàtiques socials presents en la filmografia contemporània, a través dels àmbits “Mites i històries”, “Terres i fronteres”, “Estructures familiars”, “Estats i identitats”.
El confrontation 49, que s’organitza al Palau de Congressos de Perpinyà en col·laboració amb les Archives Françaises du Film, inclourà una exposició de cartells i fotografies de pel·lícules, debats, lectures i dansa oriental. El festival també instal·larà una llibreria efímera, amb suports clàssics i digitals.