L’Orquestra Barroca de Barcelona fa una gira per Amèrica Llatina

•L’OBB impulsa la seva carrera internacional a Costa Rica, obrint-se a llatinoamèrica

Redacció.- L’Orquestra Barroca de Barcelona reimpulsa la seva internacionalització amb una estada a Costa Rica en el festival ‘BAC Credomatic’ (Festival Internacional de Música de Costa Rica). Si bé ja és reconeguda arreu d’Europa, especialment a França, ara traspassa l’oceà i aterra a Amèrica Llatina com a orquestra especialitzada en música antiga. Hi estarà de l’1 al 26 d’agost i realitzarà, en el format d’Ensemble Barroco de Barcelona, un total de 10 concerts els dies 3, 7, 10, 12, 15, 17, 19, 21, 24 i 25 d’agost amb l’especial participació de la soprano Esther Ribot, que actuarà com a solista en la gira.
El Festival ‘BAC Credomatic’ oferirà 37 concerts de molt alt nivell en més de 25 seus per tot el país: El Teatre Nacional, Museu d’Art Costarricense, tres esglésies, la Universitat EARTH així com 22 hotels. Les agrupacions seleccionades provenen d’Europa, Amèrica del Nord i Amèrica Llatina i comprenen una important diversitat d’estils musicals. Aquests convidats internacionals executaran repertoris de diferents èpoques, des de música del segle XVII fins a obres compostes recentment.
El repertori que oferirà l’Orquestra Barroca de Barcelona abraça la tradició germànica, anglesa, francesa i italiana, amb predominància de l’anglesa, amb Chaconne en Sol menor per a orquestra, “Music for a while” Z583 de l’Orpheus Britannicus per a soprano i violoncel sol i l’ària “If love’s a sweet passion” (The fairy queen), totes de Henry Purcell, i les pàgines de Georg Friedrich Händel “How beautiful the are feet of them”, per a soprano i orquestra, del Messies, l’“Obertura” i l’ària “Lascia ch’io pianga” de Rinaldo i “V’adoro pupille” per a soprano i orquestra (Giulio Cesare). El repertori alemany està representat pel Concert per viola i orquestra TWV 51:G9 de Georg Philipp Telemann, l’italià amb el Concert per a cordes en Re major RV 121 d’Antonio Vivaldi i l’ària “Vents furieux, tristes tempêtes”, de La princesse de Navarre de Jean Philippe Rameau és l’aposta francesa.
Jordi Antich, director i fundador del Festival de Música BAC Credomatic, explica que li fa especial il.lusió convidar l’Orquestra Barroca de Barcelona perquè “Costa Rica i Catalunya tenen una relació ancestral”, però també hi ha un motiu personal donada la seva procedència catalana, que fa que convidi cada any un ensemble del nostre país. Afirma que és molt necessari invitar al festival un grup especialitzat de música antiga: “M’interessa l’acostament que fa l’OBB a la musica barroca, la fidelitat que professa amb l’època i prodiga un repertori molt ampli que s’allarga fins al Classicisme, amb compositors interessants com Leclair, i de Händel, Vivaldi i Purcell recupera repertori poc conegut”.
El desenvolupament turístic del país és percebut de forma molt diferent al nostre país: “A nosaltres ens va permetre arribar a llocs molt difícils, amb la qual cosa hi ha una bona relació entre la comunitat i els hotels, que han permès el desenvolupament de zones que fa uns anys era molts complicat d’arribar-hi. A més, és un turisme que respecta molt la natura i cada any un hotel o inversió turística obre nous espais per fer concerts”.
Sobre el seu país d’acollida, Antich comenta que “Costa Rica és molt bonic però amb indrets molt aïllats, és un continent molt extens amb poques coses al voltant, amb la qual cosa hi ha poques oportunitats per tocar donades les poques connexions”. Per tant, el festival és una de les poques oportunitats “per obrir portes i poder escoltar molta música”. I, reblant el calau, afirma: “Volem calendaritzar Costa Rica en el panorama internacional o, encara millor, calendaritzar el món al voltant de Costa Rica durant l’agost”.