L’Orquestra Camera Musicae debuta a l’Auditori de Girona amb un programa centrat en Mahler en l’any del seu desè aniversari

La formació tarragonina s’acompanya de la reconeguda mezzosoprano Marta Infante per interpretar els colpidors Kindertotenlieder

Aquest matí, l’Auditori de Girona ha acollit la presentació del concert que l’Orquestra Camera Musicae (OCM) de Tarragona oferirà el divendres, 23 d’octubre, a les nou del vespre, a la Sala Montsalvatge sota el títol Mahler i els Kindertotenlieder. Aquest programa centrat principalment en l’obra del compositor austríac significarà el debut de la formació que dirigeix Tomàs Grau a l’Auditori de Girona.

Camera Musicae s’acompanyarà per a l’ocasió de la veu de la reconeguda mezzosoprano Marta Infante. Amb aquest concert, l’Orquestra Camera Musicae donarà el tret de sortida a la seva temporada de concerts, destinada enguany a festejar els seus deu anys de trajectòria. Curiosament, l’OCM inaugura temporada amb una primera actuació no a Tarragona, la demarcació que l’ha vist néixer, sinó a l’Auditori de Girona, espai que en paraules del director titular i artístic de l’OCM, Tomàs Grau, ‘ens fa una il·lusió especial ateses les característiques magnífiques de la Sala Montsalvatge i la programació de gran qualitat que s’hi desplega al llarg de l’any’.

Infante i Camera Musicae repeteixen col·laboració després d’una primera experiència positiva la temporada 2012-2013, en què van abordar conjuntament un programa barroc (Vivaldi Opera), en format cambrístic, que va portar-los a escenaris com el Palau de la Música Catalana o el Real Coliseo de Carlos III de San Lorenzo del Escorial, a Madrid.

Per festejar el seu desè aniverari, l’Orquestra Camera Musicae comptarà enguany amb la col·laboració, en diversos dels seus programes, d’artistes com Asier Polo, John Rutter, Salvador Brotons, Núria Rial, Àngel Òdena, Massimo Spadano, l’Orfeó Català, José R. Pascual-Vilaplana o Miquel Ramos, entre d’altres.

Amb una cinquantena de concerts repartits al llarg de la temporada 2015-2016 i cicles de concerts estables al Teatre Tarragona i al Palau de la Música Catalana, on l’OCM programa per quart any consecutiu una temporada de concerts de producció pròpia, Camera Musicae es perfila com una de les formacions orquestrals més actives del país i amb major projecció. Els músics que la integren, formats en bona part a les escoles superiors de música del nostre país i amb experiència en orquestres i formacions de cambra de diversos països europeus, troben en l’OCM una orquestra professional jove però amb prou bagatge com per desplegar un total de deu produccions diferents al llarg d’una mateixa temporada. Algunes d’elles, de caràcter extraordinari, com el programa titulat El Rèquiem de Fauré i la Quarta de Txaikovski que el març de l’any vinent servirà per festejar el desè aniversari de l’OCM al costat de dos reconeguts solistes internacionals: Núria Rial (que ja ha col·laborat anteriorment amb Camera Musicae) i el baríton tarragoní Àngel Òdena.

 

Mahler: entre l’emoció i la memòria

No passa cada dia que se’ns ofereixi l’oportunitat d’experimentar, en pròpia pell, l’emoció que genera l’escolta de la música del genial Gustav Mahler. La interpretació del conegudíssim Adagietto de la Simfonia núm. 5 del compositor austríac està clava en la retina -però sobretot, en la memòria- de tots els qui l’associen a la bellesa decadent del film Mort a Venècia, de Visconti. En realitat, l’estil compositiu de Mahler impregna tota la pel·lícula, la magnifica: ho reviurem en aquest concert que culmina amb la interpretació dels seus colpidors -però magnífics- Kindertotenlieder.

Mahler va compondre aquest cicle de cançons ‘per als infants morts’, entre els anys 1901 i 1904. Per fer-ho, es va valdre de cinc poesies d’entre les 214 que integren el corpus literari de Friederich Rückert. La llum és, en aquest sentit, el comú denominador entre els poemes musicats i probablement sigui el factor que va fer-ne decantar la tria. La composició d’aquest cicle va arribar sis anys abans de la mort de la filla de Mahler, Maria, de quatre anys, en allò que podem entendre (més si resseguim els escrits de la seva esposa) com a una premonició entre desoladora i cruel. Música introspectiva i emocionant que la soprano lleidatana Marta Infante abordarà al costat de l’Orquestra Camera Musicae, amb qui ha col·laborat en diverses ocasions. Tomàs Grau, director titular i artístic de la formació tarragonina, dirigirà aquest programa de clara complexitat interpretativa.

El concert es clourà amb les Cançons bíbliques, op. 99, del txec Antonín Dvorák, compostes durant la seva estada a Nova York i de to també marcadament melancòlic.

 

El programa

 
Adagietto de la Simfonia núm. 5 de Gustav Mahler
Kindertotenlieder de Gustav Mahler
Cançons bíbliques, op. 99 d’Antonín Dvorák    
Marta Infante, mezzosoprano
Tomàs Grau, director