“Los Chicos del Coro, el musical” comença la temporada a Barcelona

El cineasta Juan Luis Iborra dirigeix aquesta versió teatral que es podrà veure al Teatre Tívoli

Redacció.-AMR Produce desembarca al Teatre Tívoli amb el que ha estat el gran musical a Madrid, superant els 150.000 espectadors a la seva primera temporada al Teatro La Latina de Madrid i les actuacions en gira al Teatro Arriaga de Bilbao i al Teatro Calderón de Valladolid. L’espectacle farà temporada a Barcelona fins el 21 d’abril.

Ambientada a la França de postguerra, Los Chicos del Coro explica la història de Clément Mathieu, un professor de música aturat que accepta un lloc de treball com a substitut en un internat de reeducació de menors francès ple de nens orfes i problemàtics. Allà, la seva visió s’oposarà a la de l’autoritari i repressiu director, i formarà un cor que serà la gran esperança dels nens oblidats. Es tracta d’un musical amb tocs dramàtics i de comèdia que aposta per homenatjar l’educació i posar en valor el poder transformador de la música en els moments més difícils.

El llibret, traduït i escrit per Pedro Víllora s’inspira en tres pilars bàsics: El film francès La Cage aux rossignols, de Jean Dréville (1945), la pel·lícula Les choristes (2004), del productor, cineasta i actor Christophe Barratier i l’espectacle musical estrenat a París el 2018 pel mateix Barratier. De la pel·lícula de Barratier neix bona part de l’estructura, situacions i disseny de la majoria dels personatges, a banda de les cèlebres cançons corals, tot i que el diàleg ha estat modificat i ampliat per les diferències que existeixen entre un text cinematogràfic i un de teatral. Amb tot, aquesta versió presenta novetats destacades com l’augment de personatges femenins en el repartiment i una major introspecció psicològica dels protagonistes. Les cançons del cor són les mateixes de la pel·lícula, si bé han estat traduïdes i adaptades a l’espanyol per poder incorporar les lletres a la trama, de manera que, a banda del seu enorme valor estètic, en potencien el significat teatral.

L’espectacle compta amb un repartiment de primer nivell amb Manu Rodríguez com a protagonista donant vida a l’icònic professor Mathieu. L’acompanya Chus Herranz, que en aquest cas es posa a la pell de Violette Morhange i Rafa Castejón, que interpreta a Rachin, l’inflexible director de l’internat. La resta del repartiment el completen Eva Diago, en el paper de professora de matemàtiques; Iván Clemente com a Pascal Mondain i Xisco González, com el bondadós oncle Maxence. Amb ells, 15 nens en escena que van ser seleccionats al càsting que la productora del musical va fer al Teatre Tívoli de Barcelona el mes d’octubre passat. Infants que ja formen part del cor de 80 joves que integren la coral de l’escola Los Chicos del Coro i que s’han preparat des del mes de novembre passat per a la gran estrena que tindrà lloc el 15 de febrer al Teatre Tívoli.

El guardonat cineasta i guionista Juan Luis Iborra dirigeix la peça al costat del director musical Rodrigo Álvarez, el dissenyador de so Javier Isequilla i el dissenyador d’il·luminació Juanjo Llorens. Una aposta segura per aconseguir les mateixes emocions que ja va suggerir la pel·lícula el 2004, nominada als Premis Óscar, als Premis BAFTA i guanyadora de dos premis César.

 

Sinopsi

L’any 1949, el professor substitut Clément Mathieu arriba a l’internat “Fondo del Estanque”, on el director Rachin ha imposat un règim sever i rigorós sense lloc per a la música. Mathieu, un antic compositor sense sort, se salta les normes per descobrir la bellesa del món a uns joves educats sota l’aspror de la Segona Guerra Mundial. Amb aquest plantejament, inspirat en la seva pròpia infància i en un vell clàssic del cinema francès, Christophe Barratier va crear una de les pel·lícules veritablement inoblidables dels inicis del segle XXI, enaltida per la música  sublim de Bruno Coulais.

Los Chicos del Coro, el musical, és una aposta per parlar de la necessitat de la música i de l’art pel creixement personal. Com deien els antics filòsofs i pensadors, no és només que la música amanseixi les feres (en aquest cas, uns nens més trapelles que ferotges), sinó que l’art és allò que ens fa autènticament humans. Sense la sensibilitat, sense la delicadesa, sense els matisos que il·luminen l’ànima i la personalitat, no seríem lliures i  encara menys arribaríem a conèixer com són per dins els altres.

Los Chicos del Coro, el musical parla dels nens oblidats però també parla de la innocència, del joc, de l’amor… de l’esforç i la solidaritat, de la feina i l’entusiasme… Parla de la vida. Parla de l’art.

Fitxa artística

Text: Christophe Barratier i Philippe Lopes Curval

Música: Bruno Coulais i Christophe Barratier

Lletres de cançons: Christophe Barratier i Philippe Lopes Curval

Director: Juan Luis Iborra

Versió i lletres de cançons: Pedro Víllora

Director musical: Rodrigo Álvarez

Disseny d’escenografia: David Pizarro

Disseny d’il·luminació: Juanjo Llorens

Disseny de so: Javier G. Isequilla

Producció executiva: Rafa Coto

Càsting i producció: Beatriz Giraldo

Ajudant de direcció: Bea Temes

Director de producció: Víctor Aranda

Distribució: Pentación Espectáculos

Una producció de AMR PRODUCE

Durada: 130 minuts sense descans

Etiquetes: