
19 des. 2018 Luesma & Vega, estudi referent en la producció de vaixella per alta cuina, Premi Nacional d'Artesania 2018
Redacció.- La Generalitat de Catalunya celebra avui l’acte de lliurament dels Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya, que reconeixen aquells artesans, entitats i empreses que han excel·lit en la seva obra i trajectòria i han aportat elements d’innovació i prestigi en el sector.
El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, presidirà l’acte, que se celebrarà al Palau de la Generalitat a les 20.00 hores. També hi serà present la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta.
En el marc de l’acte, es lliuraran també els Diplomes de Mestre Artesà corresponents a l’any 2018, que reconeixen el mestratge de 7 artesans catalans. D’altra banda, també avui es procedirà al lliurament dels guardons dels Premis Nacionals i Diplomes dels mestres artesans reconeguts en l’edició de 2017.
Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2018
Amb els Premis Nacionals d’Artesania, la Generalitat de Catalunya –mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), del Departament d’Empresa i Coneixement– vol correspondre a la vàlua i a la transcendència que té l’artesania en la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li el màxim relleu mitjançant el reconeixement anual de la feina del sector.
En aquesta edició 2018 dels Premis, s’atorguen sis guardons: un de principal, el “Premi Nacional d’Artesania”, i cinc subcategories: “Premi a la Millor Marca Artesana”; Premi al Talent Emergent”; “Premi Impulsa”; “Premi Prestigia” i “Premi Restaura”.
Els artesans distingits amb els Premis 2018 són els següents:
Premi Nacional d’Artesania a LUESMA & VEGA (Esther Luesma, ceramista, i Xavier Vega, vidrier), per haver revolucionat el món de la vaixella artesana dedicada a la cuina, i haver posicionat el seu taller com un dels referents actuals en el món del vidre i de la ceràmica a nivell internacional i per haver aconseguit una unió simbiòtica entre el món de l’artesania i el món de l’alta gastronomia.
Luesma & Vega són actualment un referent en la producció especialitzada en vaixella gastronòmica d’avantguarda. L’estudi artesà va néixer el 1991 i actualment té la seva seu, un taller artesà de 1500m2, a Molins de Rei. Després d’un període d’expansió empresarial, actualment està present a 32 països diferents i la seva aposta per focalitzar- se en el disseny i producció de vaixella especialitzada i a mida, l’ha fet treballar amb clients com el Bulli, el Celler de Can Roca, Mugaritz, Arzak o Jose Andrés, entre d’altres.
Premi a la millor Marca Artesana a “Barretina 100%” de Xavier Corominas, per haver creat el projecte Barretina 100%, i aconseguir una marca artesana jove i ben posicionada sense perdre de vista les tradicions i la qualitat artesana del producte, la presentació i les noves tecnologies.
Premi al Talent Emergent a Pau Jurado i Llorenç Guàrdia, alumnes de l’Escola EASD Pau Gargallo de Badalona, per haver materialitzat un projecte tècnicament complicat d’escultura cinètica. Els alumnes han presentat el projecte ECIM, que representa la voluntat de construir una companyia d’art a partir d’una sèrie d’escultures cinètiques tripulades, pensades per interactuar amb l’espectador.
Premi Prestigia al Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya, per l’esforç constant en la defensa dels interessos dels seus agremiats i per la tasca contínua en matèria de formació i traspàs del coneixement dels oficis corresponents a l’àmbit.
Premi Restaura al Taller de Ceràmica Sot, per a la tasca realitzada en la recuperació i rehabilitació del patrimoni modernista de Catalunya.
Premi Impulsa a l’artesana Maite Mestre, pel Projecte Artra dedicat a la recuperació i promoció de l’artesania i de les tradicions a les Terres de l’Ebre.
Diplomes de Mestres Artesans 2018
En el marc de l’acte d’aquest vespre també es lliuraran els Diplomes de Mestre Artesà, en les modalitats professional i divulgatiu. Amb aquestes distincions, la Generalitat vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge.
Els 6 artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà professional 2018 són els següents:
•Florenci Andreazini, en l’ofici Picapedrer de la família Pedra/mineral
•Jordi Ferré, en l’ofici Joier de la família Joieria.
•Gloria Ferrer, en l’ofici Ceramista de la família Ceràmica.
•Xavier Grau, en l’ofici Vitraller de la família Vidre
•Marisa Huguet, en l’ofici Teixidora de la família Tèxtil
•Eva López, en l’ofici Ceramista de la família Ceràmica.
L’artesana distingida amb el Diploma de Mestre Artesà divulgatiu 2018 és:
•Aida Pou, en l’ofici Puntaire de la família Tèxtil.
Lliurament dels Premis Nacionals d’Artesania i Diplomes Mestre Artesà 2017
Avui, en l’acte de lliurament dels Premis d’enguany també s’ha fet lliurament dels guardons que van ser concedits el 2017. La Generalitat de Catalunya va reconèixer la trajectòria i aportació en el sector de la ceràmica la trajectòria del ceramista Toni Cumella amb el Premi Nacional d’Artesania 2017.
Alhora, va concedir a MISUI (Unión Suiza) el “Premi a la Millor Marca Artesana”; va reconèixer a Cuscusian’s amb el “Premi Impulsa”; la tasca de l’Associació Ceramistes de Catalunya amb el “Premi Prestigia”; i va atorgar el “Premi Restaura” a Pepe Cubillo. També es va distingir amb el Diploma de Mestre Artesà professional a Ignasi Cucurella Comellas, de l’ofici de joieria, i a Sandra N. Quílez, de l’ofici de marroquineria. Els 3 artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà divulgatiu van ser per Joan Planas, de l’ofici de Terrissaire; Joan Campa Carbonell, de l’ofici de boter i Annie Michie, de l’ofici de brodadora.
Col·laboració directa de diversos artesans en els Premis
El paper dels diplomes de Mestre Artesà s’ha realitzat al Museu Molí Paperer de Capellades. Es tracta de paper fet a mà, a base de fibres de cotó i lli (250g/m2 blanc i barbes als quatre costats). En el paper apareix una marca d’aigua de l’escut de la Generalitat ampliat en forma de filigrana.
La insígnia de l’any 2017 que es lliura a cada guardonat acompanyant el diploma, sorgeix d’un concurs que es realitza entre els alumnes de les Escoles d’Arts i Oficis i Disseny de Catalunya que imparteixen un grau superior en Joieria i l’Escola del Col·legi de Joiers de Catalunya (JORGC). El guanyador del concurs de l’any 2017, en l’onzena edició, ha estat l’alumne de l’Escola d’Art la Industrial, Roger Graus i Qui. Aquesta insígnia s’anomena “Volant”, per la potent simbologia i l’homenatge que fa a la llibertat creativa, acompanyada d’una excel·lent execució.
La insígnia any 2018 és la dotzena guanyadora. La guanyadora del concurs d’aquest any ha estat l’alumna de l’Escola de Joieria del JORGC. Mirta Gil i Grau. Aquesta insígnia és sonomena el “Tangram de l’Artesà”, pel concepte lúdic que fomenta l’acció i la creativitat amb una complexa execució ben resolta a nivell funcional i estètic.
La capsa de l’any 2017 que presenta la insígnia ha estat feta al taller ARAPDIS i la capsa de l’any 2018 ha estat elaborada per l’artesà Joan Comellas de Galmes Enquadernador, tots dos tallers del barri de Gràcia de Barcelona.
Per la seva banda, els guardonats amb el Premi Nacional d’Artesania, a més del diploma, reben un guardó que ha estat realitzat pels mestres artesans vidriers Quim Falcó i Txell Tembleque, que consisteix en una figura de vidre en un marc de fusta, i la inscripció del premi i l’edició corresponent.