L’univers de Sitges s’expandeix amb nous títols del fantàstic més contemporani i audaç

Els cineastes Edgar Wright i Neil Marshall rebran el Premi Màquina del Temps

Redacció.- El director, productor i guionista britànic Edgar Wright rebrà el Premi Màquina del Temps a Sitges 2022. Wright va obtenir reconeixement mundial per primera vegada amb la seva trilogia Three Flavours Cornetto, que consta de Zombies Party, Arma fatal i Bienvenidos al fin del mundo, realitzada amb els actors Simon Pegg i Nick Frost, així com el productor Nira Park. Wright també va coescriure, produir i dirigir la pel·lícula de 2010 Scott Pilgrim contra el mundo. Amb Joe Cornish i Steven Moffat, va escriure Las aventuras de Tintín: El secreto del unicornio de Steven Spielberg (2011). A més, va crear la película d’acció criminal de 2017 Baby Driver, que es va convertir en un èxit mundial de taquilla, i el 2021 va dirigir i coescriure, amb Krysty Wilson-Cairns, Última noche en el Soho. El mateix any també va llançar la seva primera pel·lícula documental, The Sparks Brothers.

El prolífic director de cinema de gènere Neil Marshall, també serà reconegut amb una Màquina del Temps. La seva carrera es va iniciar fa més de vint anys amb Dog Soldiers, una de les pel·lícules de terror britàniques más populars de tots els temps, seguit pel gran èxit de taquilla -aclamat per la crítica- The Descent, que va recaptar més de 50 milions de dòlars amb un pressupost de només tres milions. Marshall també és un dels directors més sol·licitats de la televisió actual, ja que va dirigir dos dels episodis més èpics de Joc de trons, els pilots de Black Sails, Constantine i Timeless, i capítols destacables d’Hannibal i Westworld per a JJ Abrams. Al 2018, va dirigir i produir la luxosa nova versió de Lost in Space per a Netflix i al 2021 va estrenar The Reckoning. Sitges 2022 estrenarà The Lair, un retorn als orígens sobre una pilot que ha de sobreviure dins un búnker on s’hi amaguen armes biològiques.

El millor gènere de l’Estat espanyol

El cinema espanyol i català de gènere aterrarà poderosament a Sitges 2022. Entre els títols que es podran veure al Festival, destaca l’angoixant i pertorbadora Cerdita, el terror rural que suposa el debut de Carlota Pereda després del seu curtmetratge homònim guanyador del Goya. L’esperada As bestas, de Rodrigo Sorogoyen, un thriller fosc i incòmode que confirma la carrera fulgurant del seu director.

Sitges viurà l’estrena mundial d’Irati, de Paul Urkijo, un habitual del Festival (Errementari, Dar-Dar) que presentarà la seva mitologia fantàstica ambientada a l’Euskadi medieval. També hi tindrà lloc l’estrena europea de Viejos, film de terror dirigit per Raúl Cerezo i Fernando González Gómez (La pasajera), recentment projectat al Fantasia de Montreal, vencedor de l’edició Sitges Pitchbox 2016 i protagonitzat per Zorion Eguileor, inoblidable personatge d’El hoyo, film, guanyador de Sitges 2019.

Asombrosa Elisa és el nou film de Sadrac González (Black Hollow Cage), un thriller fantàstic protagonitzat per Asier Etxeandia, Ivan Massagué i Silvia Abascal, sobre una nena que vol venjar la mort de la seva mare. El debut en el llargmetratge de Luis Tinoco, La paradoja de Antares, també es veurà a Sitges en premiere europea. Una història de ciència ficció sobre una científica que s’enfrontarà a un difícil dilema.

Mirades sobre el fantàstic internacional

Sitges 2022 es prepara per rebre les últimes novetats del cinema de gènere internacional. Una de les sagues més populars i estimades pel públic arriba al seu final. Halloween Ends, de David Gordon Green, que es desenvolupa quatre anys després dels fets de Halloween Kills, serà a Sitges. Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) s’enfrontarà al mal un cop més, aquesta vegada, definitivament. L’òpera prima de Goran Stolevski, You Won’t Be Alone, portarà una bona dosi de folk-horror al Festival, ambientada en un aïllat poble de muntanya en la Macedònia del segle XIX i protagonitzada per Noomi Rapace. After Yang, la cinta de ciència ficció futurista de Kogonada amb Colin Farrell es veurà a Sitges, un film delicat sobre un món post-humà. El thriller psicològic Resurrection, dirigit per Andrew Semans i amb grans interpretacions de Rebecca Hall i Tim Roth, renova el gènere fugint de clixés en la història d’una dona d’èxit enfrontada a traumes del passat.

Justin Benson i Aaron Moorhead, exponents de la ciència ficció de baix pressupost, tornen a Sitges amb Something in the Dirt, un imaginatiu trencaclosques amb fenòmens sobrenaturals. El futur postapocalíptic s’explora a Vesper, de Kristina Buozyte i Bruno Samper, distopia belga amb una fotografia enlluernadora que construeix un món després del col·lapse de l’ecosistema terrestre. També des de Bèlgica arriba Megalomaniac, cinta fantasmagòrica i gore dirigida per Karim Ouelhaj, vencedora de Fantasia 2022.

El terror serà ben present a Sitges 2022 amb propostes com la britànica Enys Men, de Mark Jenkin, un estudi hipnòtic i inquietant sobre la soledat. A The Tower, de Guillaume Nicloux, els habitants d’una torre de vivendes se n’adonen que un vel negre obstrueix totes les finestres i la porta principal de l’edifici. De Dinamarca arriba el terror social de Speak No Evil, on el director Christian Tafdrup ofereix una generosa quantitat de sadisme i crueltat.