
28 març 2018 El MAC presenta una excepcional col·lecció precolombina a l'exposició "Xamans i Esperits. Tresors del Museo del Jade de Costa Rica"
Redacció.- És mostra per primera vegada a Europa 188 peces arqueològiques i 5 objectes etnogràfics de la col·lecció del Museo del Jade y de la Cultura Precolombina, que s’exhibiran al Museu d’Arqueologia de Catalunya del 28 de març al 30 de juny de 2018.
És fruit d’un projecte d’intercanvi d’exposicions temporals entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i el Museo del Jade y de la Cultura precolombina – Instituto Nacional de Seguros (INS) de San José de Costa Rica.
La secretària general de Cultura, Maria Dolors Portús, inaugurarà aquest dimecres 28 de març, a les 19 hores, l’exposició “Xamans i esperits. Tresors del Museo del Jade de Costa Rica”. La inauguració comptarà amb la participació del director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda; la directora del Museo del Jade y de la Cultura Precolombina, Laura Rodríguez; la comissaria de l’exposició, Virginia Novoa; i també hi assistirà el Cònsul Honorari de Costa Rica. El periodista, guionista i escriptor Eloi Vila conduirà l’acte, que comptarà també amb un espectacle de dansa contemporània de Lipi Hernández.
L’exposició “Xamans i esperits. Tresors del Museo del Jade” mostra una excepcional col·lecció, formada per 188 peces arqueològiques i 5 objectes etnogràfics, del Museo del Jade y de la Cultura Precolombina, que s’exhibiran al Museu d’Arqueologia de Catalunya del 28 de març al 30 de juny de 2018.
Les peces estan elaborades en argila, pedra, jade, or i petxina i donen suport a dos grans eixos temàtics en què es destaquen els processos socials i tecnològics i les creences que tenien les societats precolombines de Costa Rica. Un tercer tema descriu la societat actual costa-riquenya a partir d’objectes etnogràfics i fotografies.
L’exposició, comissariada per l’arqueòloga Virginia Novoa, ha estat declarada d’Interès Cultural. El projecte d’intercanvi expositiu entre el Museo del Jade i el Museu d’Arqueologia de Catalunya va obtenir, per acord executiu de la Presidència de la República de Costa Rica i el Ministeri de Cultura i Joventut de l’Estat espanyol, la Declaració d’Interès Cultural. Tots dos projectes pretenen acostar als diferents públics el coneixement històric, patrimonial i arqueològic de tots dos països, amb l’objectiu final de promoure la cultura des d’una perspectiva històrica i arqueològica, i de donar visibilitat culturalment al país centreamericà a Europa.
En el primer àmbit l’exposició presenta l’escenari on aquests grups humans es van desenvolupar, que inclou àrees geogràfiques amb diversitat d’ecosistemes tropicals, les semblances i diferències culturals de les quals divideixen Costa Rica en tres regions arqueològiques. En aquestes regions es reafirma la presència de pobles dinàmics amb líders polítics i espirituals i artesans especialistes que van establir relacions locals i interregionals amb altres cultures d’Amèrica a partir d’una cosmovisió animista. També es posa èmfasi en la manufactura dels objectes de jade, pedra i ceràmica.
El segon àmbit narra l’origen de les persones, els animals i els xamans, líders religiosos que feien d’intermediari entre el poble i el món espiritual que els envoltava.
La memòria ancestral centra el tercer àmbit expositiu, que aborda com els coneixements i les creences de les societats del passat s’han mantingut en les comunitats indígenes actuals.
Tanca l’exposició una mostra fotogràfica que reflecteix el rostre humà de l’actual Costa Rica, un país multicultural i multiètnic resultat de la fusió entre les cultures indígenes, espanyola, africana i d’altres parts del món.
L’any 2016 es van iniciar els contactes entre el Museo del Jade y de la Cultura Precolombina de San José de Costa Rica i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. D’aquests primers contactes, va sorgir l’idea d’un intercanvi d’exposicions, que es concreta amb la inauguració d’aquesta mostra a Barcelona, i amb la presentació a Costa Rica de l’exposició “L’esplendor dels castells medievals catalans”. La mostra estarà fins el 20 de maig al Museu del Jade y de la Cultura Precolombina, i a començaments de setembre s’inaugurarà al MAC.
L’Institut Ramon Llull ha col·laborat en aquest projecte d’intercanvi d’exposicions, que ha permès que el MAC impulsi d’una forma més intensa la difusió i projecció exterior del ric patrimoni català i promogui les relacions i iniciatives conjuntes amb institucions i organismes de caràcter cultural.
Museo del Jade
El Museo del Jade y de la Cultura Precolombina, adscrit a l’Instituto Nacional de Seguros, està integrat en el conjunt museístic i cultural de San José, comparteix, juntament amb els museus veïns, un objectiu comú, fer conèixer l’herència precolombina de Costa Rica a turistes nacionals i estrangers.
El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)
El MAC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya. La seva missió és mostrar permanentment els vestigis, fonamentalment de caràcter arqueològic, que il·lustren l’evolució cultural de l’entorn des de l’aparició de l’home. El Museu d’Arqueologia de Catalunya es constitueix a partir les seus de Barcelona, Girona i dels museus monogràfics d’Empúries, Olèrdola i Ullastret i de llurs jaciments arqueològics, el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i l’institut Iberia Graeca.