Mamoru Hosoda i la demencial ‘Mad God’ de Phil Tipett  situen l’animació a l’epicentre de Sitges

Els realitzadors Rodrigo Sorogoyen, Paula Ortiz, Rodrigo Cortés i Paco Plaza han presentat avui els quatre capítols d'Historias para no dormir’ 

Redacció.- L’escandinava Lamb ha tocat el cor del públic de Sitges en aquesta jornada dominical amb una història trista i pertorbadora propera al folk horror que sobrevola les ansietats de la paternitat. L’actriu Noomi Rapace, present ja ahir a Sitges per la projecció de The Trip, ha acompanyat al director Valdimar Jóhansson en la presentació de la cinta a un Auditori atapeït. Dins la Secció Oficial a Competició, avui s’ha projectat també un dels títols més esperats d’enguany, Mad God, el nou treball del geni de l’animació i efectes especials Phil Tipett, una pel·lícula experimental a la que el realitzador ha dedicat més de 30 anys per aconseguir crear un univers de monstres i científics bojos. Seguint en aquesta línia animada ha arribat Belle, del premiat Mamoru Ho soda, una altra classe magistral vibrant del mestre de l’animació que indaga (com és habitual en la seva filmografia) en l’espai entre el món fantàstic i el virtual.

Precisament el mateix Hosoda ha comparegut al matí en roda de premsa per parlar sobre el Gran Premi Honorífic que ha rebut més tard a l’Auditori de mans del director del Festival, Ángel Sala. El realitzador japonès ha parlat de Belle, una revisió del clàssic de La bella i la bèstia, com “una pel·lícula que tracta dues realitats, la nostra i la virtual, dos mons cada cop més propers”, i ha afegit: “tinc l’esperança que les noves generacions puguin conviure amb aquesta virtualitat de la manera més sana possible”. El director ha citat també alguns dels seus referents d’animació occidental, entre els quals es troben l’animador irlandès Tomm Moore, del que destaca “la capacitat de treballa r d’una manera independent amb obres de tanta qualitat”.

La producció estatal ha estat també protagonista d’aquest diumenge amb la presentació dels quatre directors i gran part del repartiment del remake de les Historias para no dormir del geni Chicho Ibáñez Serrador. Els cineastes Rodrigo Cortés (La broma), Paula Ortiz (El asfalto), Rodrigo Sorogoyen (El doble) i Paco Plaza (Freddy) han compartit impressions sobre la contribució de Chicho al cinema de terror i el procés de creació del projecte. Paco Plaza, que considera el creador de La residencia com un “virtuós del llenguatge cinematogràfic”, ha declarat que un dels objectius del seu episodi era “convertir Chicho en un personatge de ficció”, i que el que més valorava era “com ell mateix questionava el resultat del capítol, una cosa impensable en els temps actuals d’hipèrbole i autofelació”. De la pressió d’actualitzar un material amb un èxit tan consolidat com la sèrie original, Rodrigo Cortés ha puntualitzat que: “En lloc de sentir que estem a l’ombra de Chicho, prefereixo pensar que estem sota el seu paraigües. Aquest projecte ens permet tornar-li el nostre material com a forma d’agraïment i sensació de tribut”.

Seguint l’estela de fantàstic espanyol, avui al matí s’ha projectat en sessió especial la nova versió restaurada en 4K d’una obra emblemàtica del cinema estatal, El día de la bestia, dies abans de la seva reestrena als cinemes. El seu director, Álex de la Iglesia, ha presentat la pel·lícula i ha participat en un Q&A en acabar la projecció.

De la jornada a Brigadoon, cal destacar la presentació del TAC (Terror Arreu de Catalunya) 2021, associació que fa d’aixopluc a festivals de cinema de Catalunya dedicats al fantàstic i el terror, i l’homenatge a Norman J. Warren amb la projecció d’Inseminoid, clàssic de la sèrie B de 1981 d’un realitzador britànic conegut pels seus treballs a El esclavo de Satán, Her Private Hell o Bloody New Year.

Les sessions d’indústria d’avui han estat marcades pels Encounters (trobades) amb el compositor ahir premiat Roque Baños i el director protagonista de la jornada de diumenge, Mamoru Hosoda. També ha tingut lloc la presentació del podcast de so immersiu de Catalunya Radio: La Torre de Vidre, així com una xerrada de la Sao Paulo Film Comission: ‘Brazil, una oportunitat fantàstica per a tu’, conduïda pel productor i director Nelson Botter Jr. Pel que fa a la literatura fantàstica, avui ha tingut lloc a la carpa FNAC una signatura de Los años extraordinarios de Rodrigo Cortés, i s’han presentat els llibres Brujas blancas, hadas negras de Gemma Solsona i el llibre i DVD 40 años de viaje al más allá, de Diego Peñalver i Sebastià D’Arbó.