Manuel Baixauli, en narrativa, i Isabel Garcia Canet, en poesia, guanyen els XVIII Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians

És el premi anual de la secció del País Valencià de L'Associació D'Escriptors en Llengua Catalana

Manuel Baixauli, amb la novel·la L’home manuscrit (Proa / Moll) i Isabel Garcia Canet, pel poemari Claustre (Tres i Quatre), han guanyat els XVIII Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians 2008, en narrativa i poesia respectivament.
En aquests guardons, concedits per la secció del País Valencià de L’Associació D’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), també han estat distingits Tono Fornes i Juan Gargallo en la categoria D’assaig, per De mar estant (Tàndem Edicions) i Josep Lluís Roig en teatre, per Desàngel (Brosquil Edicions).
La Junta de L’AELC al País Valencià també ha atorgat el Premi Difusió de la Literatura al País Valencià a Sèrie Alfa, una revista literària a Internet dirigida per Joan Navarro.
L’home manuscrit (Proa / Moll), de Manel Baixauli, explica la història d’un misteri: el d’un seguit de missatges que van sortint al pas del protagonista, el qual en segueix el fil a la recerca d’alguna cosa que molt
probablement sigui la pròpia identitat. És una novel·la que tracta del poder de la literatura per a canviar el destí de les persones i lluitar contra L’oblit. Ha estat reconeguda enguany amb diferents premis, entre ells, el de la Crítica Catalana i el Salambó de narrativa catalana.
Claustre (Tres i Quatre), D’Isabel Garcia Canet, és un recull de poemes que explora, des d’una veu interior que defuig en tot moment la intimitat fàcil, les velles preguntes de la condició humana sense solemnitats innecessàries, a partir de la vida quotidiana i la immediatesa. L’obra ja ha estat guardonada amb el XXVI premi Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjò.
De mar estant (Tàndem Edicions), de Tono Fornes i Juan Gargallo, és, com indica el seu subtítol, Una singladura per les costes valencianes, des del delta de l’Ebre fins a la Mar Menor, a bord D’un vaixell. Es tracta D’un llibre insòlit, ple de saviesa, una lliçó de mar en què el lector pot respirar la mateixa felicitat que ells han gaudit. Una obra en què l’antic món mariner valencià, la geografia costanera i les referències històriques i literàries vertebren un extens poema narratiu sobre la mar.
Desàngel (Brosquil Edicions), de Josep Lluís Roig, és una obra teatral que parla dels maltractaments a les dones. Sense posar nom als personatges, L’obra retrata, sense concessions i amb un to punyent, la situació D’una dona vexada i maltractada pel seu marit que, tot i que evoluciona a mesura que passen els actes, el seu destí està marcat per la tragèdia. Va guanyar el Premi de Teatre II Certamen Cultural de Ciutat Vila-real 2006.
El jurat dels XVIII Premis dels Escriptors Valencians ha estat format per Josep Franco, Vicent Pallarés, Antoni Martínez Revert, Isabel Robles i Lluís Roda.
L’acte de lliurament dels guardons se celebrarà el proper 30 de maig a València, en el transcurs D’un sopar, i retrà homenatge al poeta i assagista Jaume Pérez Montaner (L’Alfàs del Pi, 1938).
En L’anterior edició D’aquests premis els guardonats van ser: en narrativa, Francesc Bodí, per la noveL’la Havanera (Bromera); en poesia, Manel Garcia Grau, pel poemari pòstum Constants Vitals (Bromera); Manuel Molins, per L’obra teatral Combat (Arola Editors); i en assaig, Francesc Bayarri, per Cita a Sarajevo (L’Eixam).

Etiquetes: