Manuel Cusachs i Jordi Cuyàs recorden a Salvador Espriu amb una exposició al Museu de la Vida Rural

Escultures i pintures de Cusachs i videocreacions de Cuyàs reflexionen sobre el poeta d’Arenys

Avui divendres 24 d’octubre, a les set de la tarda, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí inaugurarà l’exposició Espriu recordat a la sala Maria Font. S’encarregaran de la inauguració els dos artistes, Manuel Cusachs i Jordi Cuyàs, i Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla. L’exposició es podrà visitar al Museu fins el dia 18 de gener del 2015.

Espriu recordat reuneix essencialment dues reflexions al voltant de l’obra d’Espriu. La primera, de l’escultor i pintor Manuel Cusachs, aplega escultures de bronze i pintures sobre l’obra El caminant i el mur d’Espriu. La segona reflexió, obra de Jordi Cuyàs i amb títol Espectres al laberint grotesc, és un compendi de deu personatges propis del món mític del poeta de Sinera.

Les escultures de bronze de Cusachs es corresponen a les tres parts del poemari d’Espriu: Les ombres, el riu, el somni perdut, les primeres dotze escultures realitzades en quatre anys; Cançons de la roda del temps, dotze escultures més que el poeta no va poder veure acabades, i El Minotaure i Teseu, vuit escultures que interpreten els dotze poemes corresponents.

Jordi Cuyàs dóna vida, per la seva banda, “a mites clàssics i populars del llegat expressionista d’Espriu”, com molt bé ho expressava Joan Calsapeu en la inauguració d’aquesta exposició a Mataró. Mitjançant una videoinstal·lació se’ns apareixen, un a un, fines línies negre sobre blanc, les animacions de deu personatges del catàleg espriuenc. Ariadna, Tereseta, Eleuteri, l’Altíssim… siluetes vives, reflexos simbòlics, simples i espontanis que faciliten la recepció de l’obra de Salvador Espriu.