Marc Artigau i Núria Guiu endinsen el públic jove en la mitologia grega a L’última f**king nit

El muntatge explica la història del banquet de noces de Zeus i Hera amb un llenguatge contemporani

Redacció.- El Teatre Lliure estrena aquest octubre L’última f**king nit, un espectacle amb text i direcció de Marc Artigau i coreografia de Núria Guiu Sagarra que parla de mitologia grega amb un llenguatge contemporani.

Amb una festa com a punt de partida, el muntatge explica la història del banquet de noces de Zeus i Hera, que va durar 300 anys. Moha Amazian, Natàlia Mas, Júlia Molins, Guim Oliver, Marcel Quesada i Clara Solé representen els sis déus i deesses de l’Olimp que participen en la celebració: una festa totalment contemporània amb múltiples referències dramatúrgiques i coreogràfiques a les tendències actuals.

Marc Artigau va treballar amb un grup de joves que estava abduït per ficcions audiovisuals que beuen dels mites -Joc de trons, El Senyor dels Anells- però que s’avorrien amb la mitologia grega. També va detectar que les històries que els movien i emocionaven eren relats que, sense ells saber-ho, naixen del mite. “Els mites grecs, amb les seves enveges, inseguretats i desitjos, són molt adolescents”, explica.

D’aquí va néixer la idea de l’espectacle que, a més de la representació de la festa, de l’alegria i dels mites amb les seves contradiccions, té també una segona trama protagonitzada per una companyia de teatre que reflexiona sobre els dubtes i pors que implica el procés creatiu.

Amb la complicitat de la coreògrafa i ballarina Núria Guiu Sagarra, han creat un espectacle en què el cos té un paper principal. “S’ha partit de l’èxtasi de la festa dionisíaca, que podia succeir a l’antiga Grècia però també en l’actualitat”, explica. A partir d’aquí, ha treballat amb cada intèrpret per trobar el seu moviment. “Com ballaria Zeus en una festa actual? Quin seria el seu moviment? Això ho hem desenvolupat al llarg dels assajos”, conclou.

L’espai escènic de Xesca Salvà, el vestuari de Manuel Mateos, la il·luminació d’Ivan Cascón, la música de Maguette Dieng i el so de Marta Folch completen un espectacle que, si bé té una mirada cap a l’adolescència, va dirgit a un públic molt més ampli.

L’última f**king nit es podrà veure del 6 al 29 d’octubre a l’Espai Lliure de Montjuïc. Es faran funcions per a instituts entre setmana i, per a públic general, els divendres i el cap de setmana.