Marco Mezquida obre la programació de l’Auditori amb el seu “Talismán”

El pianista menorquí presenta un dels seus discos més lluminosos

Redacció.- El brillant pianista i compositor Marco Mezquida arriba a Girona al capdavant del seu extraordinari trio per presentar el seu darrer disc, Talismán (autoeditat, 2020). El menorquí actuarà aquest dissabte 25 de setembre a les 20 h a la Sala de Cambra, i les entrades estan a la venda a www.auditorigirona.org.

Nascut a Maó el 1987 i llicenciat a l’ESMUC al 2009, Marco Mezquida està considerat com una de les aparicions més brillants i prometedores en l’escena musical de la península. Tot i la seva joventut, ha estat escollit Músic de l’Any per l’Associació de Músics de Jazz i Moderna de Catalunya quatre vegades; ha presentat el seu concert de piano sol al Palau de la Música i ha estat convocat per una interminable llista d’artistes de primer ordre per realitzar col·laboracions i concerts arreu del món. Ha gravat més de mig centenar de discos amb els millors músics del país: 15 com a líder i colíder i 36 com a sideman. Ha actuat en auditoris i clubs de jazz emblemàtics d’arreu del món, i ha presentat els seus projectes en festivals de 30 països.

Ara porta per primera vegada a Girona el seu treball més vital, lluminós i mediterrani, que combina elements i identitats on conviuen el clàssic i el contemporani, el tradicional i el modern, el jazz i la cançó. Un disc amb referències a Granados, Turina, Albéniz, Liszt, Chopin, música folklòrica i popular, Eliseo Parra, Coetus, i Keith Jarret, entre d’altres. Acompanyat de Martín Meléndez al violoncel i Aleix Tobias a les percussions, mostrarà tota la seva llibertat estètica i creativa com a improvisador i compositor.

Les entrades i abonaments es poden adquirir a través del web www.auditorigirona.org. Seguint la normativa actual, l’Auditori de Girona segueix amb l’aforament del 70% i se segueixen aplicant de manera estricta totes les mesures per a la prevenció de la covid-19 per fer de l’equipament un espai segur.

Trio de Xostakóvitx, aquest diumenge

El repertori de trio amb piano està ple de petits miracles d’inspiració musical. Aquest diumenge 26 de setembre a les 19 h, els joves solistes Christel Lee (violí), Jonathan Roozeman (violoncel) i Varvara (piano) oferiran un programa amb tres obres mestres del repertori clàssic. Es tracta del Trio en mi bemoll major, op. 148, D.897, Nocturn de Schubert; el Trio en re major, núm. 1, op. 70, Fantasma, de Beethoven, i el Trio en mi menor, núm. 2, op. 67 de Xostakóvitx. Tot i que inicialment estava prevista la participació de Fumiaki Miura, finalment el violinista serà Christel Lee.

Guanyadora del primer premi del Concurs Internacional de Violí Jean Sibelius 2015 a Hèlsinki, la violinista canadenca-estatunidenca Christel Lee es va convertir en la primera nord-americana a aconseguir el premi en els cinquanta anys d’història del guardó. Ha estat convidada a actuar amb l’Orquestra Filharmònica d’Hèlsinki i, com a solista, amb orquestres com la Simfònica de la Ràdio de Finlàndia, la Simfònica de la Ràdio de Baviera, la de Corea o la de Vancouver, entre d’altres.

Jonathan Roozeman està forjant una carrera com a violoncel·lista d’excepcional integritat musical. Actualment, estudia a l’Acadèmia Kronberg amb Frans Helmerson. Ha tocat amb orquestres de renom com la Simfònica del Teatre Mariisnky, la Simfònica de la Ràdio Finlandesa, la Filharmònica de Sant Petersburg o la Tokio New City Orchestra. Ha col·laborat, entre d’altres, amb directors internacionals com Valery Gergiev, Sakari Oramo, Esa-Pekka Salonen, Osmo Vänská o Nikolay Alekseev.

Nascuda a Moscou, la pianista Varvara es va formar a l’Escola de Música Gnessin i al Conservatori Estatal Txaikovski de Moscou amb Mikhail Voskressensky i posteriorment a Hamburg amb Evgeni Koroliov. El 2006 va ser guardonada al Concurs Internacional de Bach de Leipzig i el 2012 va guanyar el Primer Premi del Concurs Géza Camina de Zuric. Entre els seus recents i futurs compromisos destaquen el debut al Suntory Hall amb la Tokyo Symphony Orchestra i Jonahtan Noot, actuacions a Meslay (França), col·laboracions amb l’Orquestra Simfònica de Galícia, així com recitals en importants auditoris, entre d’altres.