La Marfà fa un salt endavant i esdevé un centre de creació musical a nivell nacional

L'equipament gironí presenta tres noves iniciatives de suport de creació musical: residències internacionals, una orquestra resident i un programa de tres coproduccions

Redacció.- La creació musical és la nova aposta estratègica del projecte de La Marfà, un equipament gironí de referència  en el sector musical, que aquest 2020 fa un salt edavant. Després de 8 anys dedicats a la formació, la divulgació i a la creació musical, ara reforça aquest darrer àmbit i esdevé un centre de creació musical a nivell nacional, amb tres noves iniciatives: residències internacionals, una orquestra resident i un programa de coproduccions amb Pulmon Beatbox, ZA! i Cala Vento com a primers artistes vinculats al projecte per a la temporada 2019-2020.
Des que es va fundar l’any 2011, La Marfà (un projecte de l’Ajuntament de Girona amb col·laboració mb diversos agents, com la Fundació Cases de la Música o l’escola EUMES), ha esdevingut un equipament de referència a les comarques gironines en els camps de la formació, la creació i la divulgació musical. Al llarg d’aquests anys ha desenvolupat un ampli ventall de projectes dirigits al conjunt dels agents del sector musical i també al públic en general, per ampliar la base social de la música. En el camp de la creació, fins ara ha comptat amb 8 espais d’assaig i estudi d’enregistrament amb 4.000 hores d’ús anual; un programa d’acompanyament artístic amb 3 grups per any, i un de suport als primers enregistraments, amb dos grups per any. En el camp de la formació, compta amb 900 usuaris l’any i alberga l’EUMES (Escola de Música Avançada i So), amb 155 alumnes l’any; l’Escola d’Estiu de Música (curs de recursos pedagògics per a mestres), i el Campus Rock (casal d’estiu per a joves músics). A nivell de divulgació, des de La Marfà s’organitza Viu21Música, dia de la Música a Girona, el cicle de música en viu als parcs i jardins Notes al Parc, i el programa de suport per a músics de carrer Girona, carrers de música.
Aquest 2020, fruit de l’aposta ferma i continuada per la creació músical de l’Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, La Marfà presenta una nova imatge corporativa i noves línies d’ajudes a la creació musical.
En primer lloc, compta amb residències internacionals de creació musical, un programa de beques que té la voluntat de promoure la internacionalització i la mobilitat artística. Estan destinades a nous projectes que suposin la col·laboració entre músics que resideixen a diferents regions o països, i compten amb la cessió d’espais i un ajut de fins a 6.000 euros per finançar una estada de creació de cinc dies de durada, La convocatòria és oberta fins al 31 de març. En aquest sentit, ja s’ha dut a terme una primera prova pilot amb Ramon Prats, Yuhan Su i Zibigniew Chojnacki, un trio de bateria, vibràfon i acordió que, després de la seva estada a l’equipament gironí, realitzarà un stage i una gira per Nova York i Catalunya.
En segon lloc, La Marfà presenta un nou programa d’Orquestra resident. Es tracta de la selecció d’una formació orquestral professional de música moderna (big band) que rebrà suport econòmic per realitzar un projecte de creació i residència a la Marfà entre el 2020 i el 2022. Una aposta ferma per al foment de projectes orquestrals professionals que donin continuïtat a les diverses formacions d’estudiants com a la Black Music Big Band, un projecte liderat per la Casa de la Música del Gironès i que ja resideix a l’equipament gironí. Una manera de configurar un sistema d’orquestres que s’interconnectin, es retroalimentin i es normalitzi, així, el format orquestral en música moderna. La convocatòria és oberta fins al 31 de març.
En tercer lloc, La Marfà obre un programa de suport als artistes per tal de fer possible la posada en escena de nous espectacles musicals. Un programa de coproduccions que neix de la necessitat de trobar acompanyament i finançament a l’hora de portar a l’escenari un nou disc, projecte o espectacle. La primera temporada s’estrena amb tres coproduccions: propostes no convencionals i d’alt perfil creatiu. El primer artista del programa és Pulmon Beatbox (Dani Lleonart), amb l’espectacle Flow (My Hip Hop Story), una proposta familiar de beatbox i hip hop que explica el naixement d’un dels moviments artístics més importants dels darrers temps. Un espectacle recentment estrenat a l’Auditori de Girona. Així mateix, la inclassificable banda barcelonina ZA! lidera La Transmegacobla, un col·lectiu que agrupa diversos músics de cobla amb duet vocal de Tarta Relena. Junts protagonitzen una proposta de rock experimental i música de cobla que defineixen com “la Mediterrània distorsionada i psicodèlica”. Un espectacle que s’estrenarà el 5 de juny al Festival Primavera Sound i que, posteriorment, recorrerà escenaris com Sound Isidro (Madrid), l’Auditori de Barcelona o la Fira Mediterrània de Manresa, entre d’altres. Finalment, La Comunidad, de Cala Vento, és tercera proposta que compte amb el suport de La Marfà. Un projecte participatiu i itinerant d’un dels grups revelació de l’escena del rock alternatiu i que busca generar una sèrie de complicitats i col·laboracions amb altres músics locals i agrupacions de barri o de poble amb objectiu final de fer un concert amb tot el que s’hagi treballat. L’estrena està prevista el desembre d’aquest any a l’Auditori de Girona.
En el marc d’aquesta evolució del projecte de La Marfà – Centre de Creació Musical, també presenta una nova imatge corporativa, que manté les arrels de la fàbrica on es troba instal·lada: la fàbrica de cotó Marfà de Santa Eugènia de Ter, documentada a partir de l’any 1819 i que fou la primera fàbrica tèxtil instal·lada a Girona i rodalies. L’actualització de l’antic grafisme de l’Espai Marfà ha estat realitzat per l’empresa gironina Brandway Branding, que ha apostat per una tipografia de reminiscència industrial però més lleugera i moderna. La imatge continua fent referència a l’engranatge com a símbol que ens remet a la fabricació, la indústria i la mecànica, cosa que es pot associar indirectament al treball de creació propi de les activitats que es desnvolupen actualment a La Marfà. Així mateix, el nom de l’equipament canvia a La Marfà – Centre de Creació Musical, en consonància amb la ferma aposta cap a esdevenir un centre de referència en l’àmbit de la música pel que fa al suport a la creació, formació i iniciatives diverses dins del sector musical.