Maria Barbal i l'equip de Pedra de tartera commemoren el 8 de març a la Universitat de Lleida

La gran història de les veus silenciades

El saló Víctor Siurana de l’Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida acull el 8 de març (18 hores) se celebrarà un acte per commemorar la Diada Internacional de les Dones Treballadores amb l’escriptora Maria Barbal i alguns membres de l’equip artístic de Pedra de tartera, l’espectacle que es representa actualment la Sala Petita del TNC: Lurdes Barba, directora, i les actrius Marina Barberà, Roda Cadafalch i Annabel Castan.

L’escriptora dictarà una conferència titulada Les veus de dona a la narrativa de Maria Barbal i després s’obrirà un diàleg amb el públic sobre l’univers femení de Pedra de tartera.

Pedra de tartera, una adaptació teatral de Marc Rosich de la novel·la del mateix títol de l’escriptora lleidatana Maria Barbal és la primera coproducció del TNC i El Celler d’Espectacles de Lleida. Es representarà a la Sala Petita del TNC fins al 20 de març. El 26 i el 27 de març es representarà al Teatre La Llotja de Lleida i, posteriorment, iniciarà una gira per Catalunya.

La gran història de les veus silenciades del nostre país

Pedra de tartera va suposar el debut literari de Maria Barbal (Tremp, 1949), i ben aviat es va convertir en un text clàssic i un autèntic fenomen editorial en diversos països, amb més de cinquanta-cinc edicions en diverses llengües. Tot just s’acaben de celebrar els vint-i-cinc anys de la seva publicació. Ambientat fonamentalment en el Pallars nadiu de L’autora, el llibre és el relat en primera persona de la vida de Conxa, que va des de començament de segle fins a la dècada de 1960. Un relat magnífic sobre la supervivència i el desarrelament.

Víctima passiva del seu temps, Conxa representa totes aquelles dones que, mentre la vida les obligava a callar, han vist com el temps passa per davant sense poder fer-hi res. A través de les seves paraules i, especialment, dels seus silencis, Barbal retrata la duresa de la vida D’una dona pagesa, mentre els ecos dels esdeveniments històrics que sacsegen el país, des de L’adveniment de la República fins a la dictadura, van arribant, a poc a poc, a les comarques del Pallars.

Amb direcció de Lurdes Barba i una nova adaptació per al teatre a càrrec de Marc Rosich, en la qual els temps de la novel·la travessen i conviuen en L’espai D’una cuina, aquest muntatge il·lumina un dels textos essencials de la literatura catalana contemporània amb el prisma dels records, els fantasmes, les pors i les esperances.

Etiquetes: