El Maria Canals i el Taller de Músics apleguen més de 300 estudiants a Fabra i Coats

Més de 300 nens i nenes de 5 escoles diferents participen en la sisena edició del projecte que forma part del Maria Canals Educa

Redacció.-Aquest dimecres s’ha celebrat la gran festa que conclou una de les activitats del Maria Canals Educa, que agermana escoles i el Taller de Músics per difondre entre els més petits el gust per la interpretació i fomentar la curiositat per trobar noves maneres d’entendre la música. El concert ha tingut lloc a la Fabra i Coats i hi han assistit 300 nens i nenes de cinc escoles diferents per escoltar els alumnes del Taller de Músics que els han acompanyat en els darrers mesos.
Des de fa sis anys, aquest projecte ofereix recitals didàctics de proximitat amb diversos instruments a nens i nenes de primària als quals se’ls fa sessions d’iniciació per part d’alumnes avantatjats de l’Escola Superior del Taller de Músics. Tot plegat va començar al gener i, durant aquests sis mesos, han ofert el seu talent la flautista Mireia Sambola, el guitarrista Toni Fernández, el baix elèctric Manel Maylinch, el clarinetista Pol Garcés, les veus de Mariona Vega i Eva Cabanes, així com el pianista Marc Llobet en un total de 60 sessions. A banda, els infants que han participat en la iniciativa van poder assistir a un concert d’un dels participants del 64 Concurs Maria Canals Barcelona. Les cinc escoles públiques que han participat en aquesta edició són Orlandai, Els Horts, Can Carabassa, El Mar i El Til·ler.
Testimonis
El concert a Fabra i Coats conclou tota la intensa activitat dels darrers mesos. L’ambient ha estat festiu i distès, i els professors s’han mostrat entusiasmats amb el plantejament i l’execució de la iniciativa. Hi ha escoles que repetien amb moltes ganes i alguns nens de l’Escola El Mar han manifestat que “el més divertit és aprendre a través del joc, com han fet alguns dels artistes”, o la “interacció amb els músics, mitjançant la participació activa”. “Les veus i el baix elèctric són els instruments que han impactat més els nens”, afirma la professora de música d’El Mar, però ha assenyalat que “tots han deixat una petja significativa en els alumnes”. Que els nens es trobessin en una situació d’escolta íntima i còmoda ha estat un dels èxits de l’activitat.
L’Escola Can Carbassa és present en la iniciativa des de primera edició. La mestra de música ha incentivat els alumnes per tal que, en cada audició -que tenen lloc “el dia de la música, dimecres”- hi hagi dos cronistes per classe, de manera que els nens prenen nota de les explicacions dels músics i, després, aquesta feina es penja al bloc de l’escola. “Fins i tot preparem materials extra i fem una prova per saber què han après”, afirma. Això es fa tant a 5è com a 6è de primària; aquests darrers, que repeteixen, “acaben d’arrodonir l’experiència”.
Una escola que s’ha iniciat enguany és El Til·ler, i valora molt positivament l’activitat. El que més valoren els nens és la interacció que hi ha hagut amb els músics, i que moltes activitats fossin de psicomotricitat, fet que els ajudava a estar més desperts i atents. “Jugàvem amb l’experiència de la música”, comentava una nena i molts han coincidit en remarcar també que el joc és la via més directa per arribar a les seves inquietuds. La professora assegura que l’any vinent volen repetir amb el Maria Canals Educa.
Els músics han coincidit en dir que és molt important que els nens de les escoles anessin preparats per l’experiència “perquè molts creien que era una audició i res més i, en realitat era una classe interactiva”. La Mariona Vega i l’Eva Cabanes (veu) han valorat molt que el mestre es mostrés implicat en la sessió i poder conèixer quin és el background musical dels nens. La transversalitat social del projecte és important, i, comenten, “els nens són molt agraïts”. El Marc Llobet, el pianista, reconeix que l’experiència en cada escola ha estat diferent i això l’ha fet crèixer personalment i professional. El Manel Maylinch, baix elèctric, i el guitarrista Toni Fernández ho han enfocat des d’un punt de vista de “duo còmic”, i els ha funcionat molt bé. Estan molt contents amb el resultat del concert, perquè hi ha hagut molta participació. La flautista Mireia Sambola confessa que li feia una mica de respecte ser la primera en fer les classes, però “fer activitats en què els nens es poguessin moure és fonamental per mantenir l’atenció”. Finalment, el Pol Garcés, clarinetista, s’ha mostrat molt entusiasta amb l’activitat i es planteja la docència en un futur arran d’aquesta experiència. En el concert també hi ha intervingut Josep Maria Méndez, amb un rellevant rol a la bateria, que ha viscut el concert amb il·lusió.
El Maria Canals Educa
Aquesta iniciativa pedagògica del Maria Canals Educa, que celebra enguany la seva sisena edició, forma part l’OFF Maria Canals i promou, cada any, nombroses activitats didàctiques celebrades en espais diversos dirigides, sobretot, a estudiants d’ensenyament general i escoles de música, així com a gent gran.
El Maria Canals Educa també inclou el projecte Piano a les Escoles amb la col·laboració de L’Obra Social La Caixa, seminaris d’introducció al piano adreçats a aules d’extensió universitària, i activitats amb estudiants de música de tots els nivells que inclouen màster classes de concursants a les escoles o un jurat d’estudiants, entre d’altres propostes que van creixent cada any.