Premi Òmnium

Maria Climent, Imma Monsó i Elisabet Riera, finalistes del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

La guanyadora del del setè Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any es donarà a conèixer a finals de gener

Redacció.- Les novel·les A casa teníem un himne, de Maria Climent, La mestra i la Bèstia, d’Imma Monsó i Una vegada va ser estiu la nit sencera d’Elisabet Riera, opten a guanyar la setena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada amb 25.000 euros (20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció).

De la preselecció de nou obres, publicades entre el novembre de 2022 i l’octubre de 2023, un jurat independent format per Magí Camps, Neus Real, Marta Pessarrodona, Toni Puntí i Marta Segarra n’ha triat les tres finalistes. El premi es lliurarà a finals de gener. El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha assegurat que “les obres de Climent, Monsó i Riera evidencien un any més l’esplendor i la potència de la literatura catalana actual” i enguany “especialment orgullosos que siguin tres escriptores les qui optin a endur-se el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada”. “Cal seguir treballant per prestigiar la nostra literatura i per ampliar el cànon amb autores de primeríssim nivell que mereixen ser finalistes en el premi que reconeix la millor literatura en català editada cada any”, ha afegit.

La valoració del jurat:

A casa teníem un himne. Maria Climent

L’altra Editorial. 208 pàgines

El jurat del Premi Òmnium ha decidit escollir la novel·la de Maria Climent com una de les finalistes de l’edició d’enguany “per la descripció d’una relació entre dones amb la complicitat i els secrets familiars que és capaç d’atrapar al lector amb dosis d’humor i una llengua viva”.

La mestra i la bèstia. Imma Monsó

Anagrama. 352 pàgines

De la novel·la d’Imma Monsó, el jurat ha posat en valor “la construcció d’un personatge potent i singular que vesteix una novel·la completa amb una visió personal de la Catalunya de postguerra”.

Una vegada va ser estiu la nit sencera. Elisabet Riera

Males Herbes 160 pàgines

El jurat defineix l’obra de Riera com “una novel·la d’alè poètic que reivindica les veus de les trobadores i en construeix un viatge iniciàtic”.

Setena edició de Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzant el sector. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait, amb l’obra Els estranys, i Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018. L’esperit del temps, de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019; el 2020 el guardó va ser per a Boulder, d’Eva Baltasar, i el 2021, la novel·la guanyadora va ser Junil a les terres dels bàrbars de Joan-Lluís Lluís. El 2022 el guardó va ser per a Ràbia de Sebastià Alzamora.