Maria del Mar Bonet, Arnau Obiols, Miquel Gil, Paula Grande i Anna Ferrer, i Lo Barber, a la quarta edició del Festival Càntut

Del 15 al 17 de novembre a Cassà de la Selva el festival explora les músiques de tradició oral amb 21 propostes entre concerts, tallers, presentacions literàries i activitats de carrerDel 15 al 17 de novembre a Cassà de la Selva el festival explora les músiques de tradició oral amb 21 propostes entre concerts, tallers, presentacions literàries i activitats de carrer

Redacció.- El Festival Càntut. Cançons de tradició oral presenta tota la programació de la quarta edició, que tindrà lloc del 15 al 17 de novembre a Cassà de la Selva. Durant un cap de setmana es podran veure 21 propostes entre concerts, tallers, exposicions, presentacions literàries i tallers, amb noms com Maria del Mar Bonet, Miquel Gil, Arnau Obiols, Paula Grande i Anna Ferrer, Arrels de Gràcia i Lo Barber, entre d’altres. El 75% de les propostes són gratuïtes i la resta amb entrades dels 4 € als 20 € que ja es poden adquirir al web del festival.
El projecte Càntut treballa tot l’any per recollir i difondre les músiques de tradició oral i, durant un cap de setmana, aquest treball també es visibilitza en forma de festival. Del 15 al 17 de novembre, Cassà de la Selva es converteix en l’epicentre d’aquest repertori, amb un festival que vol fer viure unes cançons que formen part de la cultura dels Països Catalans, a més de proporcionar als assistents ocasions per cantar en comunitat. En aquesta quarta edició, es podran veure 21 propostes, 9 de les quals, especialment ideades per al festival i dues presentacions a les comarques gironines. La implicació en el festival d’entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva també és una de les claus de l’èxit d’aquesta proposta.
La inauguració de l’exposició Joan Amades, la memòria d’un poble obrirà la quarta edició del festival el divendres 15 de novembre (19:30 h, Can Trinxeria, gratuït), un recorregut a la trajectòria del folklorista, llibreter i museògraf, figura cabdal per la cultural popular del nostre país. La mostra es podrà veure fins al divendres 22 de novembre, i la inauguració comptarà amb la visita guiada de Gustau Molas, president de l’Associació Cultural Joan Amades. Seguidament, el festival continuarà amb el concert de Maria del Mar Bonet (21:30 h, 15 € anticipada – 18 € taquilla), amb un espectacle especial: 50 anys de música popular i tradicional als escenaris. Acompanyada del guitarrista Borja Penalba, la cantant mallorquina oferirà un repertori que viatjarà per la història de la música catalana, amb cançons com el Cant dels Ocells, La Balanguera o La Dama d’Aragó. Per finalitzar la primera nit, es durà a terme el Càntut al bar amb Pirates de la sal + Randellaires (23 h, Bar Centre Recreatiu, gratuït), una altra proposta especialment ideada per a l’ocasió. Pirates de la sal és una formació dedicada a la cançó marinera i de taverna que compta amb el cantant Arturo Gaya (membre de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries). Randellaires s’inspira en el Cançoner del Ripollès per presentar un repertori de cançons i balls centenaris.
El dissabte 16 de novembre començarà de bon matí amb el Càntut a les botigues a càrrec de l’Escola La Salle, amb un recorregut cantat pel centre del poble (10 h, sortida pg. Vilaret, gratuït). A continuació, els més petits podran sentir la història d’Els cosins gegants, a càrrec de Carmina Rabassedas. Una sessió de biblionadons per a infants de 0 a 3 anys (11 h, Auditori Centre Cultural Sala Galà, gratuït amb inscripció prèvia). Més tard, tindran lloc dues presentacions literàries: Els números canten (11:30 h, Can Trinxeria, gratuït), i El cançoner de Can Ventura (12 h, Can Trinxeria, gratuït). Abans de dinar, serà el torn del Vermut cantat, en aquesta ocasió amb Carles Belda & Càntut, els alumnes de la quarta producció pròpia del projecte de cançons de tradició oral (12:30 h, plaça de la Coma, gratuït). A la tarda, arribarà una de les propostes més singulars d’aquesta edició: Lo Barber. Conegut amb aquest sobrenom, Àngel Maresca regenta una barberia al centre històric de l’Alguer i mentre talla cabells i afaita barbes, canta cançons populars alguereses i catalanes. En aquesta proposta especialment ideada per al festival, Lo Barber s’instal·larà durant la tarda a la Barberia Quim Rocas perquè tothom que ho vulgui pugui veure i provar la seva destresa manual i vocal (de 16 h a 20:30 h, Barberia Quim Rocas, gratuït). Durant la segona jornada del festival també es podrà assistir a la presentació del llibre Càntut: Les cançons de tradició oral a través de la percussió corporal, sorgit de la tercera producció pròpia del Càntut, a càrrec del mateix autor, el percussionista Santi Serratosa (17 h, Can Trinxeria, gratuït). Una hora després, serà el torn de l’Escola Folk del Pirineu, amb una actuació itinerant en què els alumnes més joves d’aquesta escola interpretaran músiques tradicionals del Pirineu (18 h, sortida pl. del Dr. Botet, gratuït). A continuació, Arnau Obiols presentarà en primícia a les comarques gironines el seu projecte en solitari: Tost. Una visió personal i contemporània de la música tradicional del Pirineu català (19 h, Pati de Can Trinxeria, gratuït). Més tard, es podrà assistir a la projecció del documental i posterior col·loqui de ¡FOLK! Una mirada a la música tradicional, dirigit per Pablo García Sanz (19:30 h, Auditori Centre Cultural Sala Galà, gratuït). Una altra de les propostes que es podrà veure és l’espectacle A vore, un projecte de Sònia Gómez i Ramon Balagué que barreja dansa, música i folklore i amb l’objectiu de plasmar l’imaginari popular i l’essència de la comunitat catalana partint de la tradició de les Terres de l’Ebre (21:30 h, La Sala del Centre Recreatiu, 10 € anticipada – 13 € taquilla). Tancarà aquesta jornada la segona proposta de Càntut al bar, amb FanFarra + Fanya Rai! (23 h, Bar Centre Recreatiu, gratuït).
El diumenge al matí començarà amb el Càntut al carrer a càrrec del Cor Maimons (11:30 h, carrer Mesures, gratuït). Una formació amb una quinzena de nens i nenes d’entre 7 i 14 anys dirigida pel cantant del grup Germà Negre, Adrià Dilmé. Més tard, arribarà al festival la proposta de Tarta Relena, un projecte que navega entre les músiques de tradició oral i les cançons d’autor vinculades a la geografia mediterrània, amb dues veus que construeixen ambients sonors plens de matisos i experimentació amb la música tradicional (12:30 h, Pati de Can Trinxeria, gratuït). Amb totes les entrades exhaurides, es durà a terme una nova edició del Dinar de cantadors (14 h, Can Quirze, 20 €). Un àpat a càrrec de l’Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva, dinamitzat per David de la Higuera i Adrià Dilmé, en què el menú es combina amb les cançons interpretades pels mateixos comensals. A la tarda Paula Grande i Anna Ferrer presentaran una proposta especialment ideada per al festival: Vega. Un projecte que analitza el rol de les dones en l’antiguitat, mitjançant les lletres de les cançons recollides en el cançoner del Càntut (17 h, Pati de Can Trinxeria, 4 € – 7 €). Seguidament, es podrà veure la presentació del nou treball del cantador valencià Miquel Gil (18:30 h, La Sala del Centre Recreatiu, 6 € anticipada – 9 € taquilla). El disc Geometries (Temps Record, 2019) és un conjunt de cants oberts i cançons amb textures noves que parteixen de les melodies d’arrel i tenen la música mediterrània com a denominador comú. Tancarà el festival l’actuació d’Arrels de Gràcia, una formació festival que presenta el disc Remena Nen! (Satélite K, 2019), una revisió a ritme de rumba del clàssic de Guillermina Mota Remena Nena (Edigsa, 1970). Cuplets en català, escrits i popularlitzats a la Barcelona dels anys vint del segle passat, conformen aquest repertori transmès a través de generacions (20 h, Bar Centre Recreatiu, gratuït).
Les tres branques del projecte
El festival de Cassà de la Selva forma part del projecte Càntut, que neix l’any 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per la gent més gran de les comarques gironines i reivindicar, així, unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana. Durant aquestes edicions, el festival ha buscat llocs i moments per cantar en comunitat i ha comptat amb actuacions d’artistes com Roger Mas, Roba Estesa & Germà Negre, Mans Manetes, Kepa Junkera & Amics de Folk, Joana Gomila, Maria Arnal i Marcel Bagés, i Joan Garriga & Carles Belda, entre molts altres. Actualment, el cançoner allotjat a la pàgina www.cantut.cat compta amb més de 1.200 enregistraments de 200 cantadors, recopilats per una seixantena de caçadors de cançons que han fet recerques en 60 poblacions gironines. A més del web i del festival, el Càntut compta amb un apartat de produccions pròpies, com el disc Càntut, de Belda & Sanjosex, coproduït amb Bankrobber; l’exposició Peret Blanc de Beget, coproduïda amb l’Ésdansa de Les Preses; el taller de percussió corporal de Santi Serratosa & Càntut, que ha donat lloc a l’edició del llibre didàctic Càntut: Les cançons de tradició oral a través de la percussió corporal, i l’actual curs de Carles Belda & Càntut, dut a terme conjuntament amb l’AEMCAT.