Marta Gil dirigeix Èdip rei del pop, una obra de creació col·lectiva inspirada en la figura de Michael Jackson

El muntatge convoca joves talents de L'escena catalana com Nao Albet o Jaume Ulled

Marta Gil Polo i Albert Tola estrenen el 8 D’octubre de la mà del festival Temporada Alta L’obra col·lectiva ?Èdip Rei del Pop?, una peça inspirada en la figura de Michael Jackson. Marta Gil Polo, director escènica, ha explicat avui a Girona que L’obra pretén ser ?un viatge D’aproximació al cantant, les vivències del qual es converteixen en un reflex de la societat neuròtica en la qual vivim?. Albert Tola, creador de L’obra juntament amb Marta Gil Polo, ha afegit que aquesta proposta teatral ?no és un espectacle sobre Michael Jackson, sinó sobre la hipòtesi que el cantant va viure uns patrons en la infantesa que en L’edat adulta van esdevenir la seva presó?.

El muntatge és una coproducció del Centre d’Arts Escèniques de Terrassa (CAET), Temporada Alta 2010 Festival de Tardor de Catalunya Girona/Salt, el Festival Lola i el Teatre Zorrilla (Ajuntament de Badalona). Després de Girona, Èdip Rei del Pop visitarà el Festival Lola (19 i 20 D’octubre) i romandrà dues setmanes a la Sala Beckett de Barcelona (del 24 de novembre al 5 de desembre).

La directora i actriu Marta Gil Polo, que ha desenvolupat la seva carrera a Alemanya i al nostre país amb obres com ?Chance de Jerzy Kosinsky, nominat als Premis Rolf Mares Preis D’Hamburg, o ?Tot blanc o el príncep del Nepal, versió lliure de L’Hort dels cirerers D’Anton Txèkhov, ha estat recentment guardonada amb el premi a la millor direcció al Certamen Nacional de Directoras de Escena de Torrejón de Ardoz pel seu darrer muntatge, ?Eileen Shakespeare?. L’acompanya en Èdip Rei del Pop el dramaturg i poeta Albert Tola, qui va dirigir ?Il geloso schernito?, de Pergolesi, i escriure ?Salento? i L’aclamada Molts records per a Ivanov, juntament amb Pep Tosar. Nao Albet i Jaume Ulled encapçalen el repartiment, que completen Pau Quero, Joan Carles Suau i Mercè Solé.

En aquest muntatge que combina teatre, dansa, vídeo i música, tots els actors de L’obra representen en algun moment a Michael Jackson, un home misteriós obsessionat per recuperar la seva infantesa i convençut que tenia el poder per controlar el seu destí, induït per L’educació que va rebre de la seva mare. ?És un tribut a Michael Jackson?, ha assegurat la directora, del qual ha confessat sentir-se?n molt propera. Per això no entén algunes amenaces que ha rebut per part del Club de Fans de cantant. ?La nostra intenció no ha estat mai atacar la seva figura, sinó acostar-nos-hi?.

El procés de creació ha estat col·lectiu però ?amb trampa?. ?Amb trampa ?Ha explicat Marta Gil Polo- perquè abans hi ha hagut una gran feina de recerca, documentació i de programació de les línies bàsiques per les quals havia de desenvolupar-se L’espectacle?.

Dins del pensament de Michael, en una festa a Neverland, quatre nois adolescents juguen a ser Michael Jackson, i donen vida al llarg D’una estructura no cronològica, sinó que associativa, tant als personatges com als passatges crucials en la configuració del seu cas clínic. En la lògica dels somnis, on tots els personatge són un mateix, una dona errant, observa els seus propis jocs i pren consciència del què ha estat la seva vida. Què és el que veu? Màgia, confusió, moments mediàtics, el món religiós, suplantacions D’identitat, excentricitats, comportaments edípics, relacions mercantils, ambició i èxit, i traïcions matrimonials… L’espectacle és, per tant, la hipòtesi D’una posada en escena de L’inconscient de la família de Michael Jackson inscrit en una estructura de rememoració del passat.

Etiquetes: