Martí Gironell guanya el Bertrana amb la novel·la “El fabricant de records”

Anna Gual ha estat premiada amb 45è Premi Miquel de Palol de poesia

Redacció.- Martí Gironell guanya el  55è Premi Prudenci Bertrana de novel·la  amb la novel·la “El fabricant de records”, un viatge al cor de la fotografia enfilats a la bicicleta de Valentí Fargnoli, un fotògraf ambulant que, a principis del segle XX, va retratar l’ànima del país per explicar-nos una història èpica, heroica, poètica i delicada feta de records i secrets inoblidables.

El fabricant de records (Columna) és el viatge fascinant i ple de peripècies del fotògraf ambulant Valentí Fargnoli, que en les primeres dècades del segle XX, amb la seva bicicleta, recorre el país retratant la vida des de la costa fins a la muntanya passant pels petits pobles i les grans ciutats. En Fargnoli, a través de les imatges, construeix una memòria personal i col·lectiva de gran valor que estava destinada a desaparèixer. La seva trajectòria brillant el porta, fins i tot, a fotografiar el casament d’Alfons XIII, un fet que li canviarà la vida per sempre.

En aquesta edició s’han presentat setanta-dues obres a un premi dotat amb 30.000 euros.

Anna Gual ha estat premiada amb 45è Premi Miquel de Palol de poesia pel poemari Les ocultacions, un llibre que recorre els llocs ocults de la geografia personal de l’autora i intenta posar llum als misteris de l’existència. El llibre vol posar llum als misteris que ens conformen i indaga en els secrets de les nissagues familiars

El 43è Premi Carles Rahola d’assaig l’ha rebut Joan Esculies per l’obra “Josep Fornas, el solucionador”, un relat de la vida del polític i editor Josep Fornas, gran conspirador, peça clau de l’antifranquisme, home de confiança del president Tarradellas a l’interior i fundador de l’editorial Pòrtic.

Finalment el 37è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil recau als escriptors Arturo Padilla i Rubèn Montañá per la novel·la “Veïns especials”.  L’obra narra la història del Biel, un noi de quinze anys que voldria tenir xicota però no sap com fer-ho perquè és “especial”. Quan comença a agradar-li la Sònia, la jove presentadora d’un programa de cuina, les coses es compliquen.

Arturo Padilla i Rubén Montañá han guanyat el Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil, amb ‘Veïns especials’, que narra la història d’un jove de 15 anys que vol tenir núvia però no sap com fer-ho perquè és ‘especial’.

El nou premi, l’Aurora Bertrana de traducció. se l’ha endut  Yannick Garcia per la traducció d’un dels grans clàssics de la literatura universal: ‘Orgull i prejudici’ de Jane Austen. La novel·la, publicada sota el segell de La Casa dels Clàssics, ja va per la segona edició.

I el 28è premi Cerverí de lletra de cançó. ha estat per el grup La Ludwig Band per la lletra ‘S’ha mort l’home més vell d’Espolla’.