En marxa la quarta edició de CIUTAT SUBTERRÀNIA, la residència de joves creadors de Tordera

Finalitzarà amb una mostra dels projectes al CCCB

Ciutat subterrània 04 compta amb la participació de sis creadors que durant un període de dos mesos desenvolupen els seus projectes a Mas Panella (Tordera) al voltant de la temàtica comuna que dóna nom a la convocatòria. El procés conclourà amb una mostra col·lectiva al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) que posteriorment es traslladarà a Tordera. Ciutat subterrània és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Tordera, la Fundació Teatre Clavé i la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
Durant els mesos de febrer i març de 2017, sis joves creadors s’han instal·lat a Mas Panella -una antiga masia rehabilitada com a espai per a allotjament i creació i gestionada per la Fundació Teatre Clavé- on desenvolupen els seus projectes al voltant de la temàtica comuna que dóna nom al projecte: Ciutat subterrània. Dos mesos durant els quals l’Alan Piris, l’Adrià Gamero, en Gabriel Llinàs, en David Calle, en Marc Anglès i l’Alberto Gil experimenten i creen, cadascun en una disciplina artística concreta, sobre realitats que sovint queden soterrades, són invisibles o bé són considerades un tema tabú en la societat actual.
A Ciutat subterrània 04, l’Alan Piris investiga sobre la relació de l’individu amb l’alteritat, amb allò desconegut i planteja que davant d’un món en què primen les imatges multicolor i les pantalles de llum potser cal acudir a l’obscuritat. El projecte de l’Adrià Gamero es basa en un estudi dels recorreguts turístics de Tordera i entorns per detectar els paisatges oficials i reals. En Gabriel Llinàs, en canvi, centra la investigació en les ciutats subterrànies tant a nivell visual com conceptual a partir de tot el background d’imatges i representacions que la societat ha creat i reproduït històricament d’aquests espais. Per la seva banda, en David Calle proposa un projecte per parlar del que és menys visible, d’allò que algú ha pogut veure parcialment o fragmentat o d’allò que s’ha fet però que està ocult i que, per tant, planteja l’enigma de l’existència. En Marc Anglès pren com a punt de partida la sobreexplotació cultural que, al seu entendre, pateix una ciutat com pot ser Barcelona i presenta un projecte que juga amb aquest element i amb la ironia com a recurs. Finalment, l’Alberto Gil reflexiona sobre l’espera, sobre el temps considerat perdut en una societat marcada pel ritme frenètic i en què vivim amb el que ell denomina “la síndrome de la pressa”.
Comissariat per la Tónia Coll, professora de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, el procés de creació finalitzarà amb una mostra col·lectiva dels projectes al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, que s’inaugurarà el dimarts 4 d’abril a les 19h. Posteriorment, la mostra es traslladarà a Tordera, municipi on s’ha gestat.
Ciutat subterrània és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Tordera, la Fundació Teatre Clavé i la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona que va néixer amb la inquietud de situar en un mateix pla de creixement col·lectiu tot allò que està latent dins d’una ciutat: el cosmopolitisme com a signe d’identitat i de reflexió.