"Me mata pero me gusta": Genealogia de Zeidun

3a sessió BCNmp7 el dia 15 de maig al CCCB

La 3a sessió del BCNmp7 recuperarà als millors Zeidun i recopilarà algunes de les bandes que han format els seus antics membres. Autodestrucció, La Célula Durmiente, Esperit!, Joan Colomo, Murnau B., Omega V., L’Orquestra de Sant Celoni i Els Surfing Sirles actuaran en aquesta sessió.

El grup, format per Joan Colomo, Càndid Coll, Dalmau Boada, Albert Trabal i Xavi Garcia, retornarà als escenaris una vegada més, però fora del seu àmbit natural d’actuació, per oferir un show que alternarà les seves cançons amb la participació d’algunes de les bandes de les quals formen part els seus membres.

A més a més, l’espectacle anirà acompanyat pel passi de càpsules documentals sobre el grup, un fanzine i un disc compacte on els assistents podran escoltar i llegir alguns dels grups primigenis de Zeidun, així com d’altres on hi han tocat els seus membres; tot per entendre una de les bandes més rellevants i volàtils del país.

Un arbre, gran o petit, té moltes branques, però tot té un inici i sempre és l’arrel. Les coses més inspiradores comencen per aquí, per petites que siguin, i després creixen cap amunt, amb talent, constància, perseverança i posant el límit el més a dalt possible. Malgrat tot, Zeidun és molt més que una petita llavor; Zeidun és una de les millors bandes emo, hardcore i post-hardcore que s’han creat mai a Catalunya. Amb un directe caòtic i uns discos ple de tonalitats i moments genials, el grup del Montseny va aparèixer a l’ombra de bandes com Aina, Standstill o Half Foot Outside per establir-se com un grup que sempre va navegar a contracorrent, al seu aire. Carn de Gaztetxe i pogos, Zeidun van recórrer l’Estat i part d’Europa amb furgonetes destartalades i anècdotes llegendàries a cada port.

Post-adolescència, punk, droga i amistat, sobretot molta amistat entre cinc nanos que s’havien conegut practicant l’skate a la plaça de l’església de Sant Celoni. Tal i com van aparèixer, van desaparèixer després de dos discos, un split i mil i un concerts quasi sempre desastrosos, però no per sempre. Com aquell riu, Zeidun anava i tornava en un estat de semiletàrgia continuada durant pràcticament 10 anys. Tocant a concerts d’amics o a festes populars i agafant un alè de culte, merescut i necessari. Paral·lelament a Zeidun, aquells cinc nois creixien com a persones, però també com a músics. Quinze anys després de la formació de Zeidun, nom extret del gos d’un amic del grup, els cinc membres d’aquella antiga banda de punk han format projectes claus per entendre l’actual escena independent catalana.

Un dels objectius d’aquesta sessió és conèixer com va començar aquest grup a través dels seus components originaris. A mes, veurem algunes de les bandes que han format els antics membres com, per exemple, Els Surfing Sirles, La Célula Durmiente, Joan Colomo, Autodestrucció, Esperit! o L’Orquesta de Sant Celoni, entre d’altres.