MÀTRIA de Carla Rovira engega el Cítric 2018 a l'Ateneu Popular de Nou Barris

El 2017 l’Ateneu va celebrar els seus 40 anys d’existència

Redacció.- La creadora Carla Rovira a MÀTRIA reflexiona sobre la història de la seva familia arrel del fusilament i desparició del seu tiet avi. La dramarúrga i inèrpret elabora un dispositiu escènic on parla de l’oblit, el perdó, la memòria i l’entorn femení com a conservador del llegat del passat.
Com encarar la memòria familiar en un Estat forjat en l’oblit’ Quin és el llegat familiar de les ferides de la Guerra CiviL’ I quin és el paper que juguen les nostres mares’ Enrique Isart Alonso va morir afusellat pel Franquisme el 14 d’agost de 1939 a Cartagena. Va deixar una carta escrita amb un missatge a la seva mare Virginia Alonso. El seu cos roman desaparegut des d’aquesta data, en un dels tants marges en què s’ha construït la Transició “exemplar” de l’Estat Espanyol. A través de la figura de les seves cartes i dels materials de les dones de la família, es construeix un espai escènic per reivindicar la Història, reapropiar-nos d’ella i generar un espai de debat col·lectiu per narrar el silenci.
L’obra anirà precedida de la presentació de l’exposició i la publicació sobre el treball de memòria històrica de l’Ateneu que s’ha realitzat amb el suport del Museu d’Història de Barcelona. A les 19h l’historiador Enrique Tudela realizarà una ponència
Carla Rovira
Graduada en Interpretació per l’Institut del Teatre i especialitzada en el treball de veu i oratòria. Ha participat en diversos espectacles com actriu. Ha format part de LAminimAL Teatre des de 2010 fins 2015 en els laboratoris d’investigació, com actriu i assessora de veu. Al 2015 estrena la seva primera creació en solitari Most of all, you’ve got to hide it from the chicks, guanyador de l’Aplaudiment a la Creació Emergent 2016 del Premi FAD Sebastià Gasch, un espectacle amb nenes sobre el dolor i la relació entre nenes i adultes. A 2016 presenta While the Machine keeps on running, un espectacle amb adolescents d’Ansan, Corea del Sud, sobre l’enfonsament del Sewol, un ferry que va deixar 304 joves morts de la ciutat d’Ansan. Al 2017 estrena l’espectacle Aüc, el So de les Esquerdes sobre violencia sexual i MÀTRIA, premiat amb el premi L’Apuntador 2017 de la Revista Núvol, un projecte que reflexiona sobre la memòria històrica des d’una perspectiva familiar. Compagina la seva activitat teatral amb la pedagogia i l’educació social.
Quatre anys de Cítric
El Cítric és un cicle amb caràcter propi, que posa en valor la capacitat de la cultura per a transformar allò que ens rodeja des de la crítica i la cultura popular. Des de l’Ateneu de 9 Barris es vol reafirmar el compromís amb aquelles propostes capaces d’aglutinar valors i qualitat artística en un mateix projecte.
Com deia l’historiador i filòsof italià Benedetto Croce: “Tota la Història és història contemporànea”, així la programació d’enguany del Cítric ha volgut escapar de la falsa dicotomia entre memòria-oblit per situar-nos en la memòria-desafiament.
És per aquest motiu que en la quarta edició del Cítric la memòria històrica pren el protagonisme i serveix de fil conductor per a les diferents activitats. Teatre, música o presentacions que permetran mirar enrere de forma crítica amb la intenció d’entendre el present, sabent que el passat és una construcció narrativa en constant revisió, un camp de batalla per entendre d’on venim, qui som i a on volem anar.
Les programacions aniran precedides d’activitats gratuïtes que ampliaran el context dels espectacles i el complementaran a través de reflexions i debats.
Durant el 2017, i coincidint amb el 40è Aniversari de l’Ateneu, s’ha realitzat un treball de memòria col·lectiva, ordenant els materials d’aquests 40 anys i realitzant entrevistes per tal de crear diferents dispositius que sintetitzin una etapa clau en la història de Nou Barris i de Barcelona es vegin reconeguts i representats.
La primera edició l’any 2014 va aplegar artistes com Sergi López o Alberto San Juan i xerrades com la que van protagonitzar Belén Gopegui i Marina Garcés sobre cultura i compromís.
En la segona va ser el torn d’artistes com El Niño de Elche presentant “Cantes tóxicos” o Teatro Chevere, amb la seva obra “Citizen”, basada en la vida de Amancio Ortega. L’any passat i aprofitant la celebració del 40è aniversari, el Cítric va aplegar artistes com DEF CON DOS, Simona Levy i Coneservas, Marcel et ses drôles de femmes, Iron Skulls i Albert Pla.
A través d’aquesta trajectòria el Cítric pretén agafar el protagonisme com a cicle dins de les programacions habituals de l’Ateneu Popular 9 Barris, generant una identitat pròpia a través d’una cultura capaç de posicionar-se sense embuts dins l’ecosistema cultural català.