Memòries de pau, guerra i exili

Concert commemoratiu al Teatre Jardí de Figueres

L’Orquestra de Girona ofereix un concert especial el proper diumenge 22 de març al Teatre Jardí de Figueres (sis de la tarda) amb la col·laboració de L’actor Martí Peraferrer
L’Orquestra de Girona (OdG), sota la direcció musical de Vladimir Kunca, presenta a Figueres un itinerari musical i literari que parteix de Vistes al Mar, una de les obres més brillants d’Eduard Toldrà, escrita el 1921 en un dels moments àlgids de la vida cultural catalana de la primera meitat de segle vint. El desgavell produït per la guerra civil i els obscurs anys del franquisme van representar la pràctica anul·lació de qualsevol signe identitari i de creació musical catalana. En tot cas, es va mantenir de forma precària i residual o bé molt limitada a L’exili.

Es podran escoltar obres d’Eduard Toldrà, Joan Sadurní i Dmtri Xostakóvitx i, en el transcurs del concert, L’actor Martí Peraferrer efectuarà la lectura de textos i poemes de Joan Maragall, Marià Manent i d’Agustí Bartra, relacionats amb la temàtica del programa.

A més, L’OdG estrenarà a Figueres una adaptació del músic i compositor Joan Sadurní i Brugué, nascut a Girona el 1963, D’alguns dels himnes i cançons populars entre els combatents republicans durant la guerra civil. En referència i en memòria a les víctimes del feixisme i de la guerra, tal i com Xostakóvitx expressament va fer constar al manuscrit de la seva partitura, es podrà escoltar la Simfonia de Cambra 110a que, per a molts dels seus coetanis, va significar el veritable testament espiritual i també la resignació, que sota el règim d’Stalin, el va dur a viure un íntim i humiliant autoexili.

L’Orquestra de Girona (OdG) -fins fa poc coneguda com a Conjunt Orquestral de Girona (COG)- és una orquestra de cambra de corda estable fundada a Girona i formada per músics professionals. Des de 1996 ha participat a nombrosos festivals i cicles de música clàssica dins i fora del territori català. Ha actuat amb directors com Josep Vicent, Jesús López Cóbos, Francesc Llongueres, Marnix W. Steffen, Xavier Puig-Ortiz, Joan Albert Amargós i Salvador Brotons, entre D’altres. A partir de 2005, sota la direcció titular de Pablo Heras-Casado, va iniciar la seva pròpia temporada estable de concerts a L’Auditori de Girona. Enguany la duu a terme amb directors convidats per a cada producció, disposant de nombrosos projectes per a les properes temporades.

Etiquetes: