Mendoza, de la companyia mexicana Los Colochos, i Camargo, dels colombians La Congregación Teatro obren el cicle Connexió Iberoamèrica de Temporada Alta

Argentina, Mèxic, Brasil i Colòmbia són els països representats en la programació del cicle

Redacció.- Temporada Alta ja fa anys que es caracteritza per ser porta d’entrada a Catalunya, a la resta de l’Estat i sovint a Europa, de moltes produccions internacionals, tant dels noms consagrats de l’escena com de les noves veus que van despuntant a diversos països. En concret, el Festival acull des de fa anys diversos espectacles de l’escena iberoamericana, uns els laboratoris teatrals més fructífers actualment i, en un reconeixement especial a la seva incansable producció, des de fa cinc anys els agrupa sota el cicle Connexió Iberoamèrica, que compta amb el suport d’Ibersescena.
En aquesta sisena edició del cicle, que té el suport d’Iberescena, s’han programat dues propostes argentines, Las ideas, de Federico León, que es presenta per primer cop al Festival, i  Arde brillante en los bosques de la noche, la darrera proposta de Mariano Pensotti, director que visita el Temporada Alta per quarta vegada i que ara ens presenta un muntatge per commemorar el centenari de la revolució russa. Des del Brasil, arriba la darrera proposta de Christiane Jatahy, la directora iberoamericana amb més projecció a Europa en els darrers anys que presentarà A floresta que anda (El bosc que camina), un muntatge on incorpora l’audiovisual d’una forma molt integrada i on el públic circula entre les projeccions.
I aquest cap de setmana, dos muntatges aixequen el teló de Connexió Iberoamèrica: Dissabte 21 d’octubre El Canal (Salt) acollirà l’estrena a Catalunya de Mendoza, de la companyia mexicana Los Colochos, una adaptació de Macbeth en el context de la revolució mexicana. L’endemà, diumenge 22 a la Sala La Planeta, serà el torn de Camargo , escrita i dirigida per Johan Velandia i de la mà La Congregación Teatro, primera companyia de Colòmbia que visita el Festival.
Mendoza, que s’estrena a Catalunya en el marc de Temporada Alta, és una versió de Macbeth ambientada en un entorn rural i en una atmosfera entelada per alguns dels problemes actuals de Mèxic (corrupció, narcotràfic, violència…). Ambició, sang i poder durant la Revolució Mexicana (1910-1920). Mendoza és la història del general José Mendoza que, empès pels pronòstics d’una vella bruixa i persuadit per la seva dona, comença una interminable cadena de sang. Adaptació cent per cent mexicana del Macbeth de Shakespeare, creada i assajada en cases particulars de ciutadans sense cap vinculació amb el teatre. Un espectacle essencialment popular. Aquesta és la filosofia de Los Colochos, jove companyia que en poc temps ha obtingut un gran ressò al seu país i al circuit de festivals internacionals. Una crua reflexió sobre l’estat actual de Mèxic.
Diumenge serà el torn de Camargo, una peça colombiana que parla d’un dels assassins en sèrie més temuts d’Amèrica Llatina. Entre desembre de 1984 i febrer de 1986 una onada de terror va sacsejar l’Equador. Desenes de cadàvers de dones verges, d’entre vuit i vint anys, van ser trobats en llocs allunyats i solitaris. Presentaven signes d’asfíxia i indicis de violació. Camargo s’endinsa, a través del misteri, en la vida íntima i mental d’un dels assassins en sèrie més despietats d’Amèrica Llatina: Daniel Camargo Barbosa, conegut com ‘el monstruo de los manglares’. Un colombià que durant anys va violar i matar més de 150 dones. Un espectacle escrit, dirigit i interpretat pel colombià Johan Velandia que visita per primera vegada el Festival.
Amb els muntatges emmarcats dins el Cicle Connexió Iberoamèrica, Temporada Alta programa enguany un total de 25 espectacles de 16 països diferents.
Temporada Alta a l’Amèrica Llatina
Temporada Alta aposta per participar en projectes que puguin actuar de trampolí perquè artistes catalans participin en produccions internacionals, treballant col·laboracions i aliances amb altres festivals estrangers per garantir la circulació d’espectacles. Un dels exemples de la feina del Festival, quant la internacionalització dels artistes catalans, és Temporada Alta a Amèrica Llatina, un format més reduït del festival que es celebra des de 2013 a Buenos Aires (Argentina) i ens els últims anys també a Lima (Perú) i Montevideo (Uruguai), amb el suport de l’Institut Ramon Llull i Acción Cultural Española (ACE). Fins al moment, s’han fet un total de 131 funcions i han pogut presentar les seves creacions artistes com Sergi López, Iván Morales, Xavier Bobés, Lali Ayguadé, Pere Faura, Barò d’Evel Cirk…