Més de 900 professionals signen el manifest “Arts de carrer per a la transformació social”

El manifest vol visibilitzar el valor de les arts com a motor per a la transformació social i reivindicar el carrer com a espai de diàleg, expressió i convivència

Redascció.-  S’ha presentat oficialment el manifest “Arts de carrer per a la transformació social” a diferents ciutats de Catalunya (Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Mataró, també a la resta de l’estat (Madrid, Burgos, Castelló,Aracena, Lanzarote, Palma de Mallorca, Sineu, Saragossa, València i Cadis ) i a ciutats europees com Ljubljana, Lille, Sassari, Montpellier, Toulouse, Vilnius, Viena i fins i tot a la Thrissur (Índia) i Maputo (Moçambic), en total 24 ciutats.
El manifest fa una crida als artistes, institucions i ciutadania a sortir al carrer per visibilitzar i donar valor a les arts com motor de canvi i transformació social. “Sabem, i la OMS ho avala, que l’art és una de les formes més eficaces per millorar l’estat emocional de la societat. Ajuda a trobar formes de relacionar-nos amb la soledat, l’ansietat i la por entre d’altres”, afirma Sergi Estebanell, integrant del col·lectiu Money For Free i un dels impulsors del manifest. Els artistes de carrer volen posar èmfasi a la importancia de l’art als carrers en el camí de construcció d’aquesta nova normalitat post Covid-19.
Qualsevol context és bo per la creació artística però, en aquests moments, volen donar especial importància als carrers de les ciutats. Els carrers són l’espai social per excel·lència, on les persones interactuen amb la diversitat, l’espontanietat i els rituals col·lectius. És l’espai de diàleg, expressió i convivència. Josep Cosials, membre de Money For Free ens recorda que els carrers són l’espai on han nascut la majoria de canvis i moviments socials.
Tot i que els artistes estem passant per un moment molt difícil i hi ha moltes reivindicacions a fer, avui volem ser positius i propositius oferint el nostre art a la ciutadania i incitant als agents culturals a tenir-nos més presents per co-crear el futur cultural del nostre país.
Creiem que l’art ara és més necessari que mai i per això també volem encoratjar a la ciutadania a expresarse: pintar, cantar, recitar, ballar, escriure lliurement als nostres carrers. Perquè la nova normalitat sigui un nou començament per la societat que volem.
El manifest “Arts de carrer per a la transformació social” compta ja amb el suport de més de 900 adhesions d’artistes d’arts de carrer, associacions professionals, festivals i gestors culturals com PATEA, PAC, TTP, APCC, APdC, APGCC, AADPC, Fundació Carulla, entre d’altres, i artistes de renom com Comediants, Fura dels Baus, Pepe Viyuela, Tortell Poltrona, Claire Ducreux i Leo Bassi, entre d’altres.
Després de la lectura del manifest, alguns artistes han realitzat intervencions artístiques a l’espai públic, en contacte amb la gent de pas que, probablement no esperava retrobar-se amb la sorpresa, l’espontaneïtat i les emocions al carrer. Això sí, amb mascaretes i les mesures de seguretat establertes.
Enllaç al Manifest
El manifest està Impulsat per: Money For Free, Sergi Estebanell, Josep Cosials, Octavi Royo, Nina Costas. Amb la complicitat de: Ferran Orobitg, Ivan Alcoba, Cia Fadunito, Alina Stockinger, Daniela Poch, Eléctrico 28, Jordi Duran i Roldós, Marta Sitjà, Maria Thorson, Jérôme Devaud, Adrian Schvarzstein, Arcadi Poch Ytic Lab, Andrea Paz, Colectivo Ameno, La Fochs, Eva Marichalar-Freixa, Cia Insectotròpics, Paula Radresa, Berta Escudero, Cia La Corcoles, Cia Estampades, Cia Kamchatka, Claudio Levati, Gary Shoclat, FITT noves dramatúrgies, Cristina Parera, Quim Moya, Cal Gras, Cia Moveo, Ada Vilaró Casals, Festival Escena Poblenou, Festival Itineràncies al Lluçanès, Dani Carreras, Iolanda Llançó, Xirriquiteula teatre, Obsidiana, Cia la Industrial Teatrera, Amanda Pola, Fafá Franco, Tatiana da Silveira, Cia Sienta la Cabeza, Sergi Ots, Cia Ponten Pie, Hotel iocandi, Cia Fóra de Lugar, Emília Gargot, Guillem Fuster, Labuena Compañía, Arantza López, David Franch, Cia Colabse, Pere Hosta, Cia Campi Qui Pugui, Claudia Mirambell, Joan Català, Diana Gadish, Toti Toronell, Ramon Villegas, Cia Los heros, Marga Socias, Lali Álvarez, Marie-Julie Huet i Hui Basa.