Més de cent pobles i ciutats de Catalunya llueixen avui L’estelada al seu ajuntament

Aquest any es commemora un segle del disseny de la bandera independentista

El 2008 es compleixen els primers cent anys d’existència de la senyera estelada. Aquest Onze de Setembre més de cent vint pobles de Catalunya commemoren l’efemèride hissant la bandera en un lloc preferent
Entre les prop de cent vint poblacions que s’havien adherit a última hora d’ahir a la campanya destaquen nou capitals de comarca, que també penjaran L’estelada als seus respectius ajuntaments o a llocs preferents del seu terme municipal. Són Figueres, Vilafranca del Penedès, Les Borges Blanques, Ripoll, Santa Coloma de Farners, Montblanc, Puigcerdà, Berga i Girona.

La campanya del centenari de l’estelada es complementa amb ?100 cims, 100 anys’, una iniciativa que va començar el 14 D’abril i que ja ha acomplert els cent cims coronats amb L’estelada arreu dels Països Catalans, Canadà, Argentina, República Dominicana, Marroc, Egipte, Estònia i alguns països asiàtics. Entre els cims que s’han assolit cal destacar L’Everest (expedició Xavi Arias i Xavi Aymar del Club Excursionista de Gràcia – Barcelona) i el Pic Lenin (expedició Terres de Ponent al cim Lenin 2008).

L’entitat organitzadora del centenari de L’estelada ha demanant a tots els ajuntaments del país que dediquin un carrer al responsable del disseny de la bandera estelada, Vicenç Albert Ballester, que va fusionar els quatre pals de la senyera amb el triangle i L’estrella de la bandera de Cuba. Ballester va residir durant una temporada en aquest país, on va quedar admirat de la lluita dels cubans contra L’exèrcit espanyol a la guerra de Cuba (1895-1898). L’organització lamenta que Barcelona encara està pendent de resoldre el carrer dedicat a Vicenç Albert Ballester des de 1938.